fbpx
Skip to main content
Đaci

BIZARNA MERA: Škola uvela ZABRANU za đake, ne smeju više da RADE OVO

Foto: Profimedia/ilustracija
Neetička odluka?

Poljski psihijatar Marek Jurašek upozorio je da su o toj sklonosti Poljaka da kukaju, žale se i s pesimizmom gledaju na svet i društvo napisane i knjige, a da se takav tip junaka pojavljuje često i u literaturi

Osnovna škola br. 143 u Varšavi odlučila je da po svaku cenu nauči Poljake optimizmu i kao prvi korak, u nadi da će njen primer slediti i druge škole, zvanično je zabranila bilo kakve žalbe, negativne primedbe i kukanje.

- Zabrana da se đaci žale obavezuje od praga škole. Podsećamo sami sebe da treba da gledamo ono što je dobro, pozitivno a ne da kukamo - objasnila je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 bizarnu zabranu učiteljica te škole u Varšavi Aneta Puhala.

Direktorka škole Kristna Jakubovska veruje da će na taj način naučiti đake, učitelje i roditelje da se zamisle da li vredi samo kukati ili je bolje primetiti šta je pozitivno a takav način učenja optimizmu od malih nogu uslediće nakon raspusta i u jednoj osnovnoj školi i obdaništu u mestu Tihi na jugu Poljske.

Deca u školi
Foto: Profimedia/ilustracija

- Poljaci vekovima vole da pišu o sebi kako su prljavi, neuredni, ne poštuju pravila. Svi znamo te stvari. To je trajna poljska slika sopstvene zajednice. Ali kukamo manje nego pre 30 godina - kazao je za TVN24 sociolog Adam Leščinski.

Poljski psihijatar Marek Jurašek upozorio je da su o toj sklonosti Poljaka da kukaju, žale se i s pesimizmom gledaju na svet i društvo napisane i knjige, a da se takav tip junaka pojavljuje često i u literaturi.

- Postoji zaraza kukanjem koje izaziva stres. U društvu sa više simpatija gledamo na onog ko se žali. A ako neko priča - super, kupio sam kola, idem na letovanje, na takve osobe se gleda sa antipatijama i ne volimo ih - kazao je Jurašček.

Eksperiment učenja optimizmu od malih nogu u te dve poljske škole za sada ima jednu manu - ne predviđa nikakve kazne za onog ko zabranu prekrši.

 

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Vladeta's picture

Vladeta

To kukanje mora da su naučili od nas Srba. Doduše mi ne kukamo zbog navike već smo naterani na to.

0 | 0
gagi's picture

gagi

Dosta kukanja, gospodine Vladeta...

0 | 0

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19