fbpx
Skip to main content
Nikola Tesla

Kako su Amerikanci ostali bez Teslinog SMRTONOSNOG ORUŽJA: Srbi uzeli ZRAK SMRTI i dali ga Rusima

Foto: Profimedia
Dvojica Srba već su iznela tri velika drvena sanduka dragocene zaostavštine pre nego što su agenti FBI upali u apartman 34 hotela "Njujorker"

Tog hladnog 7. januara 1943, pre nego što su agenti FBI upali u apartman 34 hotela "Njujorker" i odvezli dva vojna kamiona dokumentacije Nikole Tesle, dvojica Srba već su iznela tri velika drvena sanduka dragocene zaostavštine. Bili su to Mirko Marković, agent Kominterne, i Sava Kosanović, Teslin sestrić.

Skulptura Nikole Tesle u Užicu
Foto: Srbija Danas

SKINUO TERET

Ko je bio Mirko Marković

  • agent Kominterne
  • 1935. odlazi u SAD sa zadatkom da širi ideje boljševika
  •  prijatelj Ernesta Hemingveja
  •  dobrovoljac u Španskom građanskom ratu
  •  šest godina bio na Golom otoku
  •  radio na više naučnih instituta kao doktor ekonomskih nauka

Ovo je čuveni sveštenik Strahinja Miletić, inače dugogodišnji Markovićev kućni prijatelj, ispričao Markovićevom sinu Drašku, izvršnom direktoru za ljudske resurse "Telekoma Srbija", a on je rešio da podeli saznanja pošto su SAD nedavno skinula oznaku tajnosti sa svih dokumenata o Tesli. Kako Marković ističe za tu priču je saznao 1997. godine.

- Strahinja je u to vreme već bio u poznim godinama i želeo je da skine taj teret sa sebe. Rekao mi je da je jedan lep deo materijala iz Teslinog apartmana završio tamo gde je trebalo?! Navodno je Mirko uspeo uz pomoć naših ljudi da prebaci sanduke sa dokumentacijom na dokove Njujorka i odatle je to otišlo prema Moskvi. Ne zna se šta je u pitanju, ali spekuliše se da je reč o najvećem mitu 21. veka - zraku smrti - priča Marković.

Zrak smrti

  • zasnovan na mlazu čestica svetlosti koji proizvodi jak usmeren snop energije
  • može da obori čak 10.000 aviona na udaljenosti do 400 kilometara
  • nikakva zaštita i odbrana ne može da spreči rušilačku snagu tog oružja

 

ZATEKAO SE U APARTMANU

Mirko je u memoarima "Odabrani put" i napisao da je bio u apartmanu nakon smrti, a prema rečima njegovog sina, verovatno iz bezbednosnih razloga nije ispričao celu priču. Zanimljivo je i da je u izveštaju FBI nastalom tog dana, a koji je nedavno obelodanjen, Mirko označen kao nepoznati čovek koji se zatekao u apartmanu sa Kosanovićem, pretpostavljajući da je on iz ambasade Jugoslavije.

Nikola Tesla protiv gladi u svetu

Spasoje Vlajić, osnivač Centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle i autor nekoliko knjiga o slavnom naučniku, kaže da nema saznanja o ovome, ali napominje i da su Rusi došli do Teslinih patenata, to se nikada neće saznati.

nikola-tesla
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Najveći deo Tesline zaostavštine dopremljen je u Srbiju, ali je moguće da je jedan deo rasut na više strana sveta. Ipak, i da Rusi imaju ili koriste njegove izume, to se čuva u strogoj tajnosti - kaže Vlajić.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd