Skip to main content
Srcem kroz ravnicu

SRCEM KROZ RAVNICU: Amazon u srcu Banata

Foto: Promo
U novoj epizodi putopisnog serijala "Srcem kroz ravnicu" koja se emituje na kanalu Balkan Trip vodimo vas u Amazon u srcu Banata, u carstvo ptica, Carsku baru i otkrivamo koje sve vrste ptica i sisara se ovde mogu naći i zašto je Carska čaplja simbol rezervata.

U blizini Carske bare nalazi se selo Belo Blato za koje se kaže da je na kraj sveta jer je sa svih strana okruženo vodom i zanimljivo je da se u ovom selu meštani ravnopravno služe sa šest jezika a da svaki stanovnik govori bar četiri.

Vodimo vas i u Zrenjaninsko brodogradilište gde saznajemo koji projekti su trenutno aktuelni i koji je kapacitet za proizvodnju brodova u ovom brodogradilištu. Na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji nalazi se Banja Rusanda a od davnina se prepričavaju legende o lekovitosti blata iz ove banje. Razgovarali smo i sa Vanjom Grbićem, jednim od velikana srpske odbojke i saznali koliko je vezan za svoje rodno mesto Klek u blizini Zrenjanina i koliko je važno da se deca danas bave sportom...

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

...Grad sa tri imena, na tri ostrva reke Begej, sa deset mostova od kojih su neki mostovi „bez reke“.
Čuven po pesmama, ali čuven i po divnim palatama, crkvama, dobrom pivu ali i po divnom narodu, divnim i gostoprimljivim ljudima kakvi samo Banaćani mogu da budu uz njihovu mirnu ravničarsku vodu. 
I naravno po sportistima koji su proslavili i grad Zrenjanin i Srbiju širom sveta. Najveći broj učesnika Olimpijade po glavi stanovnika nalazi se upravo u Zrenjaninu, narednoj stanici putopisne emisije "Srcem kroz ravnicu". 

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

Zrenjanin je odlukom Evropske asocijacije prestonice i gradova sporta proglašen za Grad sporta 2021. godine. Među onima koji su proneli slavu Zrenjaninskog sporta su odbojkaši Vladimir i Nikola Grbić, atletičarka Ivana Španović, fudbaleri Nenad Bjeković i Duško Tošić, košarkaš Dejan Bodiroga, odbojkašice Maja Ognjenović i Jovana Brakočević, plivači Ivan Lenđer i Ferenc Кemenj član prvog međunarodnog olimpijskog komiteta, zatim prva pesnica zrenjaninskog boksa Zvonimira Vujina...

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

Banat je i mir i tišina i duga široka ravnica koja od svakog Banaćanina napravi filozofa, slikara, pesnika ili vrhunskog sportistu jer ovde žive izuzetni i vredni ljudi... 

Voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović obišli su i fabriku guma Linglong, najveću stranu investiciju u Vojvodini. Proverili smo na terenu kako teku radovi i kakvo je interesovanje za rad u ovoj fabrici.

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

Na teritoriji grada Zrenjanina nalazi se i selo Orlovat,  rodno mesto jednog od najvećih srpskih slikara Uroša Predića koji je dobar deo svog života proveo ovde gde je i sahranjen u porodičnoj grobnici na seoskom groblju. Otac mu je bio sveštenik a kasnije će ga naslediti Urošev stariji brat koji je takođe postao sveštenik. Uroš je odrastao u crkvi i pred kraj života oslikao je Orlovačku crkvu Vavedenja presvete Bogorodice pa ne čudi da je ikonostas u Orlovatu nenadmašan po svojoj lepoti. Interesantno je da je biblijske likove slikao po ljudima iz okruženja a u liku Sv. petke i Sv. Save oslikao je svoje roditelje. 

Takođe, Orlovat ima i dugu sportsku tradiciju. Prva fudbalska utakmica odigrana je daleke 1925 godine a iz ovog mesta je i naš proslavljeni fudbaler Duško Tošić. Orlovat je u prošlosti imao i sokolsko društvo, fudbalske, rukometne, košarkaške, karate klubove a danas ima lep sprotski centar i uređene terene.

Ne propustite novu epizodu emisije "Srcem kroz ravnicu" koja se premijerno emituje u četvrtak 18. novembra od 17.30h na Balkan Trip kanalu. 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd