fbpx
Skip to main content
Heroin

ZLATNO DOBA JEFTINE DROGE: Nekad se HEROIN prodavao u apotekama! A tek reklama... (FOTO)

Foto: Profimedia
"Leči od zavisnosti..:"

Početkom 19. veka, farmaceutska industrija doživela je veliki procvat, a ljudi koji su prodavali lekove znali su koliko je reklama moćna stvar. 

Pogledajte OVDE kako danas izgleda lepa Danica iz "Lajanja na zvezde". 

O tome svedoči i ovaj poster, koji reklamira novi "lek", pod nazivom "heroin"! Na njemu piše da je tablete proizvela ista firma koja je svetu donela aspirin, dakle nemački "Bajer". 

- Lek protiv kašlja koji ne izaziva zavisnost. Takođe, preporučuje se za lečenje od zavisnosti od morfijuma - piše na posteru, a "Bajer" saopštava da je lek sada dostupan i u apotekama širom Amerike i SAD. Teško je prebrojati sve laži u samo dve rečenice. "Heroin" je na ovaj način reklamiran od 1898. do 1910. godine, a sam "lek" je bio zaštitni znak "Bajera" sve do 1914. godine. Naravno, vremenom je utvrđeno da je heroin teška droga, pa je postao ilegalan. 

Pa, za njih je najčuveniji narko diler Pablo Eskobar malo dete... Inače, tek mnogo godina kasnije otkad je nastao, utvrđeno je da čuveni, "bezopasni" aspirin kod dece do 14 godina može da izazove Rejev sindrom, koji je najčešće smrtonosan.

Da ne bude zabune, farmaceutska industrija je i danas manje-više ista, samo finija u nastupu. To su sve sad "lekovi za smirenje".  

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd