fbpx
Skip to main content
voda i limun

Rekli su vam da je ZDRAVO piti LIMUNADU UJUTRO, ali vam nisu rekli OVO

Foto: Profimedia
Neke činjenice niste znali.

Većina vas voli ujutro da popije limunadu na prazan stomak, kako bi uneli vitamine i pokrenuli svoj metabolizam. Svi znamo da je limunada dobra po naš organizam, pogotovo sada kada sledi zimski period i vitamin C iz limuna nas može zaštititi od pada imuniteta. Ali neke činjenice vam nisu poznate.

Voda sa limunom pomaže da izgubite težinu.

Jedna od velikih prednosti soka od limuna je da pomaže telu normalizovati nivo šećera u krvi što pruža veliku pomoć u mršavljenju.

Voda sa limunom pomaže sprečiti nastajanje kamena u bubregu.

Barem kod nekih ljudi. Limun sadrži tonu kalijuma što čini nivo citrata u urinu većim, a što onemogućava stvaranje kamena.

Voda sa limunom pomaže sprečiti nastajanje kamena u žuči.

žena pije limunadu
Foto: Profimedia

Voda sa limunom pomaže kod GERB-a

GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest je vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, što je vrlo neprijatno zbog povećanog lučenja želudačne kiseline. Može izgledati kao kontraproduktivno, jer je limun toliko kiseo, ali sok od limuna u vodi zapravo pomaže smiriti želudačne kiseline i čini dobro.

Voda sa limunom pomaže kod mučnine.

Najjednostavniji, ali zaista delotvoran prirodni lek protiv mučnine i povraćanja je sok od limuna. Posebno se preporučuje i nakon povraćanja jer trenutno osvežava usnu šupljinu i umanjuje mogućnost od ponovne pojave mučnine. Sok od limuna u ovom slučaju treba napraviti s manje vode nego sto to u sebi sadrži klasična limunada i ne treba ga popiti odjednom već u gutljajima. Budući da je potpuno neškodljiv, koristan je za otklanjanje mučnine iu trudnoći.

Verovatno ste mislili da ćemo reći neke loše stvari o vodi s limunom, zar ne? Međutim, loših stvari kod vode sa limunom gotovo da i nema osim što kažu da limun oštećuje zubnu gleđ te je preporučeno promućkati malo vode u ustima nakon konzumiranja ili pak vodu s limunom piti na slamku.

Stoga ne zaboravite ujutru na svoju vodu s limunom!

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-3 Beograd