fbpx
Skip to main content
Kovrdžava kosa

Brzo vam se MASTI kosa? Ovi trikovi će vam pomoći da je NE PERETE svaki dan

Foto: Profimedia
Uz malo truda do čiste koste.

Prati kosu svaki dan, posebno kada imate velikih obaveza, ume biti vrlo zamorno. Stvari se posebno komplikuju ukoliko imate tanku dlaku, te se i kosa češće masti. Ulazi se u začaran krug: kosa sve masnija, vremena sve manje, a napor postaje sve veći. 

Ne perete kosu često da joj ne biste štetile? Ova ODVRATNOST se događa na glavi kad je kosa prljava!

Ipak, rešenja ima, a da to nisu obavezno skupi šamponi. Evo nekoliko trikova koji će vam olakšati higijenu kose:

1. POBOLJŠAJTE ISHRANU

korpa sa voćem
Foto: Profimedia

Ishrana veoma utiče na čistoću kose, te je poželjno da smanjite unos masti i pržene hrane. Isto važi i za šećere, beli hleb i konzerviranu hranu. Kako biste smanjili rad znojne žlezde, konzumirajte što više voća, povrća, mlečnih proizvoda, nemasnog mesa i oraha. Rezultate ćete vrlo brzo primetiti.

2. KORISTITE ŠAMPON ZA SUVO PRANJE KOSE

pranje kose
Foto: Profimedia

Kada jednom isprobate šampon za suvo pranje kose i otkrijete njegove čari, neće vam biti lako da se vratite na staro. Ne samo da će vaša kosa biti duže čista, već će imati i odličnu jačinu i izgledaće gušće i jače. Ukoliko vam ovaj šampon nije pri ruci, dobra alternativa je bejbi puder.

SUNCE VAM UNIŠTAVA KOSU? Evo kako treba da je negujete u VRELIM DANIMA!

3. AKSESOARI ZA KOSU

Šarena kosa
Foto: Profimedia

Aksesoari za kosu mogu biti veoma od pomoći u očuvanju higijene glave. Ne ustručavajte se da koristite marame, rajfove, trake za kosu i druge aksesoare koji mogu da prikriju činjenicu da ste sinoć preskočili pranje kose. 

4. PRIKLADNA TEMPERATURA VODE

pranje kose
Foto: Profimedia

Suviše topla voda uništava sve zaštitne slojeve kose i kože glave, a znojne žlezde moraju da rade još napornije da se iskupe za to. Krajnji rezultat toga je masna kosa, a to je upravo ono što izbegavate. Koristite mlaku vodu za ispiranje kose. 

5. PLETENICE

gumica za kosu
Foto: Profimedia

Poznato je da što kosu više dodirujete šakama, to je brže mastite. Stoga, ukoliko vežete kosu, nemojte je dirati više. Na primer, napravite pletenice i rešićete problem pranja, a takođe ćete izgledati moderno.

Ovo su tajne savršeno isfenirane kose!

6. OČEŠLJAJTE KOSU PRE SPAVANJA

žena češlja kosu
Foto: Profimedia

Čak i ukoliko preumorni odlazite na spavanje, potrudite se i odvojite par minuta za detaljno raščešljavanje kose. Potom je možete vezati u labav rep i tako zaspati. Na taj način maksimalno ćete umanjiti mogućnost mastenja kose.

7. PROMENITE MESTO RAZDELJKA

pramen kose
Foto: Profimedia

Kada stalno nosite razdeljak na istom mestu, vaša kosa se navikne i gubi svoj volumen, ali i brže se masti. Stoga, s vremena na vreme promenite izgled razdeljka za svežiju, lepšu, ali i zdraviju kosu koja će izgledati i biti stvarno čista.

8. ZABORAVITE ELEGANTNE FRIZURE

talasasta frizura
Foto: Profimedia

Žene najčešće posežu za češljom kada je kosa prljava, ne bi li izgledala čistije. Međutim, to je greška. Češljanje će učiniti da vaša kosa izgleda blistavo i masnije. Dajte joj malo volumena i pripremite lepu neurednu frizuru.

PAŽNJA! Nikako ne stavljajte regenerator na OVAJ deo kose - SPRŽIĆETE JE

9. REDOVNO PRANJE ČETKE ZA KOSU

Prava četka za vaš tip kose
Foto: Profimedia

Dok se češljate, četka prikuplja svu prljavštinu koju imate u kosu i zadržava je na svojoj površini. Zato je neophodno da pred svako četkanje, dobro isperete četku. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.

10. PRAVILNO PRANJE I SUŠENJE KOSE

sušenje kose
Foto: Profimedia

Mokru kosu bi trebalo zamotati i osušiti u staroj košulji ili pamučnoj majici. Nemojte grebati kožu glave dok perete kosu, ali dobro utrljajte šampon u teme. Ne stavljajte regenerator ili masku na koren kose, već lepo isperite šampon pre nanošenja regeneratora.

Pročitajte i:

SD lepota

SD vesti

SD astro

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd