Skip to main content
depilacija

Recite ZBOGOM BOLNIM depilacijama: OVIH par trikova će vas spasiti URASLIH DLAČICA I IRITACIJE

Foto: Profimedia
Brijač izbegavajte u širokom luku...

Depilacija ume biti vrlo bolna, potogotovu ako je bikini zona u pitanju. Iako prag bola zavisi od mnogo faktora, postoje mali tirkovi kako da vam depilacija ipak lakše padne.

Osim bola često se srećemo i sa uraslim dlakama, iritacijom kože pa čak i bolom posle nekoliko dana... no, mi imamo rešenje i za to.

Iskorak iz prodaje u svet barista: Jasmina Topalović na takmičenju „Strauss – Master of Coffee“

Iskorak iz prodaje u svet barista: Jasmina Topalović na takmičenju „Strauss – Master of Coffee“

Doktorka otkriva: Zbog čega su ŽENE podložnije NADUTOSTI, GASOVIMA I GRČEVIMA i kako to da rešite?

Doktorka otkriva: Zbog čega su ŽENE podložnije NADUTOSTI, GASOVIMA I GRČEVIMA i kako to da rešite?

POVEĆAVA efekte VAKCINE: Šta je potrebno da radite da biste se EFEKTIVNO zaštitili od KORONA VIRUSA?!

POVEĆAVA efekte VAKCINE: Šta je potrebno da radite da biste se EFEKTIVNO zaštitili od KORONA VIRUSA?!

Redovnom depilacijom koren dlačica slabi pa su i tretmani sve manje bolni. Depilaciju bikini zone najbolje je izbegavati nedjelju dana pre menstruacije.

depilacija
depilacija
Foto: Profimedia

Depilaciju bikini zone često prate urasle dlake, a kozmetičari tvrde da se s redovnom depilacijom rizik od ovih bolnih bubuljica smanjuje. Brijače je najbolje izbegavati zato što mogu iziritirati kožu i uzrokovati infekcije, naročito ako su oštrice tupe. 

Takođe, treba izbegavati preusko donje rublje, pogotovo nekoliko dana nakon depilacije. Ono pritiska dlačice što može promeniti njihov smer rasta.

Koliko treba da prođe vremena od dve depilacije?

Bikini zonu treba depilirati svakih tri do šest sedmica, ali treba početi i nekoliko meseci pre leta. Dlačice će s vremenom zbog korištenja voska oslabiti pa će se i razmak između svakog tretmana produžiti. 

Ne preporučuje se odmah po uklanjanju dlačica krenuti na plažu, ali ako ne možete odoleti, valja područje namazati kremom sa zaštitnim faktorom kako bi se sprečilo crvenilo i upala.

Kako sprečiti lomljenje dlačica u korenu?

Da bi depilacija bila uspešna, treba pripremiti područje. Ako je koža suva, dlačice je teško ukloniti jer se lome u korenu. Koži je zato potrebna voda koja će sprečiti isušivanje, a nekoliko dana pre same depilacije preporučuje se da bikini zonu mažete hidratantnom kremom.

bikini zona
bikini zona
Foto: Profimedia

To će pomoći u boljem zadržavanju vlage, omekšati kožu i samim time olakšati uklanjanje dlačica. 

Kako sprečiti bol?

Depilacija bikini zone može biti jako bolna, ali ako se redovno održava vremenom će zbog slabljenja korena dlačica biti manje neugodna. Osim toga, pre depilacije ne preporučuje se piti alkohol jer zateže pore i otežava uklanjanje dlačica. 

Najbolnija za vreme PMS-a jer su žene tada najosetljivije na bol. Zato se depilacija ne preporučuje nedjelju dana pre menstruacije. 

Kako umiriti kožu nakon depilacije?

Bol od depilacije voskom ublažiće hladne obloge koje treba staviti na bikini zonu. To će suziti pore i smanjiti upalu. Nakon toga kožu valja nahraniti hidratantnom kremom. 

Dan do dva posle depilacije najbolje je nositi lepršavu odeću kako bi se smanjio pritisak na osetljivo područje i sprečila iritacija.

Kako sprečiti svrab?

Nakon depilacije može se javiti svrab koji najčešće uzrokuje sintetički vosak.

depilacija
depilacija
Foto: Profimedia

Bolji izbor je prirodni vosak koji se zagreje dok ne dostigne temperaturu kao i telo pa se potom nanosi na kožu. To će sprečiti svrab i peckanje.

Obrazite pažnju!

Kod depilacije u salonu važno je da je vosak pripremljen posebno za svakog klijenta odnosno da se ne koristi isti jer raste rizik od infekcija.

Takođe, alati koje kozmetičarka koristi trebaju biti dezinfikovani ili po mogućnosti novi.

Ukoliko se depilirate sami kod kuće, potrudite se da vosak bude pčelinji, po mogućnosti što prirodniji. Najkvalitetniji se nalazi u zanatskim radionicama koje se bave proizvodnjom pčelinjih proizvoda, takođe ga možete naći i u voskarskim zanatskim radnjama.

Dodatna nega

Za dodatnu negu posle depilacije možete koristiti i bebi puder. Na iritiranu kožu ga nanesite i pustite da odstoji minut do dva, zatim stavite hidratantnu kremu. Iritacija će nestati već posle trećeg nanošenja.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd