fbpx
Skip to main content
Šminka

OPREZ: Evo koji rok trajanja ima šminka - ne igrajte se svojim zdravljem!

Foto: Profimedia
Posledice mogu biti veoma opasne...

Šminkanje je postala svakodnevna rutina većine devojaka i žena - i običan odlazak u prodavnicu ne prolazi bez malo maskare i sjaja, a kamoli posao ili izlasci. Ipak, u celoj priči postoji jedan prilično ozbiljan problem - retko ko razmišlja o rokovima trajanja šminke. 

Lice
Foto: Profimedia

Verovatno ćete i vi pronaći neki davno izgubljeni ruž, puder ili nešto slično u torbici koja je dugo stajala u ormanu, pa ga rado ponovo koristiti - što bi se moglo prilično negativno odraziti na vaše zdravlje. 

Šminka kojoj je istekao rok trajanja može da uzrokuje veoma ozbiljne iritacije i crvenilo kože, herpes, upale i infekcije očiju. 

OLOVKE ZA USNE

Olovke za usne traju otprilike od jedne do dve godine. Nisu sklone starenju, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijuma i pozajmljivanje istih drugim osobama. Zajedničkim korišćenjem olovaka za usne, rizikujete da dobijete herpes ili neku drugu zarazu. Ovo možete sprečiti tako što ćete naoštriti olovku nakon svake upotrebe, ali je savet da ih koristite samo vi.

MASKARA

Maskara traje od tri do pet meseci, a sve starije od toga ozbiljan su rizik za vaše oči. Upravo ona je čest krivac za pojavu čmička, upala, pa čak i konjuktivitisa. Ako ste nanosili maskaru na upaljeno oko, odmah je bacite jer je na njoj siguran izvor infekcije.

STRUČNJACI SAVETUJU: Koliko ČESTO u stvari moramo češljati kosu

STRUČNJACI SAVETUJU: Koliko ČESTO u stvari moramo češljati kosu

PUDER U PRAHU

Možemo ga koristiti od jedne do tri godine. On je potpuno suv i ima manje komponenti koje se mogu "pokvariti". Bitno je redovno prati četku ili sunđer kojim ga nanosite jer mogu biti ozbiljno leglo bakterija koje se zatim prenose na puder. Puder u kamenu uvek zaštitite od toplote i sunca. 

TEČNI PUDER

Njega treba da bacite nakon maksimalno godinu dana. Znaćete da je pokvaren ako su komponente počele da se razdvajaju, ako je promenio teksturu, miris i boju. Nanošenje starih pudera može izazvati crvenilo, osip i iritaciju kože zbog hemikalija koje se nalaze u njemu i koje takođe imaju svoj rok trajanja. 

Pročitajte i:

SD lepota

SD vesti

SD astro

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
23 Beograd