Skip to main content
devojka na plaži

Preplanuli ten bez i malo muke! 6 pravila do boje iz snova!

Foto: Profimedia
Lakše je nego što mislite...

Iako većina uživa da boravi na suncu, prilikom sunčanja je važno da se pridržavate nekoliko pravila.

LAST MINUTE PONUDE ZA JUN U TRAVELLAND-U UZ POPUSTE DO 60%!

LAST MINUTE PONUDE ZA JUN U TRAVELLAND-U UZ POPUSTE DO 60%!

Čak i ako ne nastojite da postignute preplanuo ten, postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da razmislite o povremenom boravku na suncu. Osim što povećava nivo serotonina koji dokazano ublažava teskobu, sunce proizvodi i vitamin D koji je dobar za kosti, zube i kožu. Ipak, preterano sunčanje može uzrokovati prerano starenje kože, ali i povećati rizik od raka kože. Zato je važno da se prilikom sunčanja pridržavate ovih pravila: 

1. Izbegavajte solarijum

NISI NI ZNALA: Ovaj proizvod verovatno već imaš kod kuće, a odlično će ti ukrotiti nemirnu kosu!

NISI NI ZNALA: Ovaj proizvod verovatno već imaš kod kuće, a odlično će ti ukrotiti nemirnu kosu!

Iako mnogi saloni lepote tvrde da kožu treba pripremiti za boravak na suncu, korišćenjem solarijuma, to baš i nije tako.

- To je potpuno pogrešno. Solarijumi proizvode ogromne količine UVA zraka, a ne UVB zrake koje proizvodi sunce i koje su manje štetne, a UVA zrake mogu povećati rizik od raka kože za 75%", kaže dr. Nik Lov iz klinike "The Cranley" u Londonu.

solarijum
Foto: Profimedia

2. Koristite kreme za sunčanje

Nemojte se oslanjati samo na SPF faktor koji je jedan od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje, piše "Cosmopolitan". Na bočici potražite i logo UVA koji će vam dati do znanja da vas ta krema štiti i od UVA zračenja. 

Takođe, odaberite kremu koja ima faktor SPF30.

- One filtriraju 97% UVB zraka, dok SPF50 filtrira 98%. Krema s većim faktorom može dati lažni osećaj sigurnosti i zato je možda nećete nanositi svaka dva sata kao što bi trebalo. Ako imate jako tamnu kožu, dovoljan je SPF15 - objasnio je dr. Lov.

UNAPREDITE RUTINU ŠMINKANJA: Ombre usne na 4 različita načina - neka ga vaše usne OČARAJU!

UNAPREDITE RUTINU ŠMINKANJA: Ombre usne na 4 različita načina - neka ga vaše usne OČARAJU!

3. Pazite na vreme sunčanja

Osim izbegavanja izlaganja suncu u satima kada je ono najjače, valja imati na pameti da vaša koža u određenom trenutku dosegne tačku "isključivanja", odnosno dođe do trenutka kada fizički više ne može proizvesti više melanina, pigmenta za tamnjenje, pa je besmisleno ceo dan ležati uz bazen. 

- Svako ima svoj sopstveni prekid melanina, obično nakon dva do tri sata sunčanja - objasnio je dr. Lov i dodao: - Nakon toga samo podvrgavate kožu riziku od UV zračenja.

ulje za sunčanje
Foto: Profimedia

4. Potražite hlad

Ako želite produbiti trajanje svoje preplanulosti, s vremena na vreme uzmite predah od sunca i potražite hlad. Osim toga, tako ćete smanjiti intenzitet UV zračenja, ali i rizik od opekotina.

5. Umesto nanošenja krema, u organizam unesite vitamine

- Ništa što nanosite na vašu kožu ne može poboljšati proizvodnju melanina, zaštitnog tamnog pigmenta kože, ali uzimanje dnevnog dodatka od 25 grama beta karotena može. To ne znači da trebate manje kreme za sunčanje, ali sasvim sigurno pojačava prirodnu obranu kože od UV zračenja - tvrdi Dr. Marko Lens.

6. Obratite pažnju na hranu koju jedete

Poznato je da određene namirnice povećavaju likopen, biljni pigment iz grupe karotenoida. Takođe, određena istraživanja tvrde da antioksidans koji se nalazi u paradajzu i drugim crvenim i narandžastim plodovima i povrću može povećati zaštitu od sunca za neverovatnih 33%, piše "Cosmopolitan".

S tim se slaže i dermatolog dr. Samanta Bunting koja je istakla da su po tom pitanju zeleni čaj, riba, ali i tamna čokolada dobar izbor. Naravno, u razumnim količinama.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD lepota

SD vesti

SD astro

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd