fbpx
Skip to main content
Muškarac i žena

Nekoliko saveta kako da sačuvate brak i prevaziđete nesuglasice

Foto: Profimedia/ilustracija
Da li ste spremni na kompromise?

Početak braka i samo stupanje u bračne odnose predstavlja srećan događaj za par i nadu da će njihova sreća trajati večno.

Međutim nije sve tako jednostavno i sigurno recept dobrog braka nije u rečenici: "Živeli su srećno i zadovoljno do kraja života". 

Prelomi, krize,netolerancija i nerazumevanje, propratni su činioci svake veze, pa i one bračne. Uspešna formula za očuvanje zajednice ne postoji. Svako iskustvo je individualno, ali pre donošenja nekih krucijalnih odluka treba dobro razmisliti i izbrojati do 10.

Ne treba trpeti stvari ako one već nisu dobro postavljene i ne treba zanemarivati signale koji nagoveštavaju razlaz, ali sigutno treba pokušati i primeniti par saveta koji bi možda mogli da sačuvaju vaš brak i sa kojim biste, možda, prevazišli pojedine krize.

Muškarac i žena
Foto: Profimedia

1. Savet:

MLadi ste i puni nade da će vaša zajednica trajati do kraja života i da ćete zajedno dočekati unučiće. Međutim nije sve tako jednostavno. Pored toga što uživate u strasti, obratite pažnju na razvijanje i produbljivanje prijateljstva jer će vam ono nakon nekoliko godina biti potrebno kao ključni faktor vaše bračne veze.

2. Savet:

Mislili ste da ćete ravnopravno učestvovati u kućnim poslovima i obavezama. Mnogi muževi misle da to nije deo njihove obaveze, a vi ste i kuvarica, čistačica i poslovna žena. Dosta vam je toga. Najbitnije je da supruga "naučite"da sve stvari imaju svoje mesto u kući, ako on već odbija kućne poslove. Ali ako mane isplivaju na površinu, nije bitno da li je reč o lenjosti ili o aljkavosti, trebate pokazati jasan stav i vaše granice tolerancije. Naučite ga da posprema svoje stvari, umesto da vi to činite za njega. Razgovarjte o tome.

3. Savet:

Došla su deca, vaša zajednička životna radost. Žene se tada menjaju, neke izgube interesovanje za partnera, mnoge izgube predstavu o sebi zbog preterane posvećenosti deci i to sve dovodi do udaljavanja. Iako ste postali majka, ne dozvolite da zanemarite sebe, partnera i vezu. Roditeljstvo je lepo i odgovorno, ali ono mora ostavljati prostora za partnerski razgovor, rešavanje problema i savetovanja.

Nova godina
Foto: Profimedia

4. Savet:

Posle deset godina braka nekim ženama prija razdvojenost od partnera, ali one odbijaju to da priznaju. Nekada suprugama prija i razdvojenost partnera na nekoliko dana. To je normalna pojava, ne plašitese to da priznate, spustite kriterijume i očekivanja.

5. Savet:

Kada se deca osamostale, često je da se partneri tokom 15 godina braka udalje. One se okreću sebi, svojim interesovanjima i hobiju. Tada čak 60 % partnera pomišlja na preljubu, ako ne telesnu onda onu "u mislima". Umesto da tražite izlaz van braka, pokušajte ponovo da uspostavite bliskost sa suprugom. Izostanak intimnosti tera na prevaru. Počnite ponovo da provodite vreme zajedno.

Muškarac i žena u ljubavnom zanosu
Foto: Profimedia

6. Savet:

Ako u dubljim godinama braka dođe do preljube, ona može da ga rasturi. Pokušajte da tražite savete od bračnog terapeuta koji vam u ovim situacijama može dosta pomoći. Napravite plan oživljavanja veze sa mužem i ne razmišljajte o razvodu kao o jedinoj soluciji.

 

Pročitajte i:

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd