Skip to main content
dete

NOĆNO MOKRENJE KOD DECE: Zašto se javlja i kako ga sprečiti?

Foto: Profimedia/ilustracija
Pravilno davanje leka je ključ...

U Srbiji oko 50.000 dece starije od pet godina, odnosno svako četvrto dete nižih razreda osnovne škole, ima problem noćnog umokravanja (enurezu). Uzroci su pojačano stvaranje mokraće ili smanjen kapacitet bešike, dok psihološki faktori nisu česti. Pa ipak, ukoliko problem traje dugo i ne leči se na vreme, mogu da nastanu emotivne, sociološke i psihološke posledice kod dece, upozoravaju pedijatri.

Najčešći uzrok noćnog umokravanja je poliurija, odnosno pojačano stvaranje urina tokom noći. Ovaj problem je potrebno lečiti terapijom, savetuju pedijatri nefrolozi. Takođe, ukoliko dete ima smanjeni kapacitet bešike ili neprepoznavanje potrebe za mokrenjem tokom sna, to su druga dva razloga za pojavu enureze i primenu terapije. Genetski faktor, takođe, može da ima uticaj i prisutan je u 77 odsto slučajeva.

- Mnogo ljudi pogrešno misli da su stres i briga glavni uzročnici umokravanja kod dece. Zapravo, psihološki faktor prisutan je u svega 10 odsto slučajeva. Stres je češće doprinoseći faktor, nego uzročnik - kaže Gordana Miloševski Lomić, pedijatar nefrolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Nakon obraćanja lekaru, rutinski pregled uključuje analizu mokraće, krvi, ultrazvuk i uzimanje porodične istorije bolesti.

Dete u krevetu sa mobilnim telefonom
Foto: Profimedia

- Noćno umokravanje u nekim slučajevima može da bude znak ozbiljne bubrežne bolesti. Važan faktor u ispitivanju uzroka jeste pitanje da li dete mokri u krevet svake noći i da li se to dešava i tokom dana - kaže dr Gordana Miloševski Lomić.

UKAZATI NA PROBLEM

Problem enureze se često ne shvata dovoljno ozbiljno i roditelji ga uglavnom ne spominju lekarima opšte prakse. Prema rečima doktorke Radmile Korićanac, pedijatra i načelnika službe za zaštitu dece u Domu zdravlja Zvezdara, potrebno je da se ovo pitanje uvede kao obavezno na dečjim sistematskim pregledima, kako bi se situacija bolje sagledala i problem otkrio na vreme.

Terapije koje propisuju nefrolozi traju prosečno tri meseca, ali se mogu produžavati i do godinu dana, pa i duže. Prema procenama, korišćenjem lekova problem potpuno nestane kod najmanje 30 odsto dece, a kod većine se znatno ublaži. Tokom trajanja terapije, potrebno je pažljivo pratiti lekarska uputstva.

- Ukoliko terapija iz nekog razloga ne uspe, potrebno je ponovo uraditi analize - kaže doktorka Gordana Miloševski Lomić. Kod 15 odsto dece, noćno mokrenje može da prestane samo, bez lekarske pomoći.

U nekim slučajevima, stanje se može dodatno pogoršati zbog neadekvatne reakcije roditelja, koji često gube strpljenje nakon svakodnevnog ometanja sna. Upravo je to i razlog što "Tiršova" vodi edukativnu kampanju za prepoznavanje i lečenje ovog problema na vreme.

- Mnogi roditelji se ljute, ne znaju da dete ne mokri u krevet svesno i namerno. Zbog ustajanja tokom noći i prekidanja sna, s vremenom mogu da postanu nervozni i nestrpljivi. Dete to shvata kao svoju grešku, pa se povlači u sebe, postaje ćutljivo i nedruželjubivo - kaže Irena Korićanac, klinički psiholog u "Tiršovoj".

Ukoliko dete samo prestane da se umokrava, ali se nakon perioda dužeg od šest meseci ovaj problem ponovo javi, to znači da je došlo do sekundarnog noćnog umokravanja, a uzrok može da bude stres ili privlačenje pažnje roditelja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd