fbpx
Skip to main content
veš mašina

OPREZ! Veš mašina IZVOR BAKTERIJA! Uz ove TRIKOVE ih se jednostavno rešite PLUS RECEPT

Foto: Profimedia
Nove studije pokazuju kako mnoge bakterije mogu preživeti proces pranja i na taj način predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje.

Iako svaka veš mašina ima samo jedan zadatak – ukloniti prljavštine i nečistoće sa odeće, nekada to nije baš tako.

Zanimljiv slučaj zabeležen je u Nemačkoj 2012. godine kada je na pedijatrijskom odeljenju uprkos svim preduzetim merama opreza, kod najmanje 14-ero dece zabeležen slučaj pojave bakterije Klebsiella oxytoca. Bakterija pronađena na odeći novorođenčadi proširena je upravo preko bolničke perionice.

RUSKI RECEPT od 15 sekundi za JAK IMUNITET! Potrebno je samo da POTOPITE STOPALA, a evo i kako

RUSKI RECEPT od 15 sekundi za JAK IMUNITET! Potrebno je samo da POTOPITE STOPALA, a evo i kako

Dodala je ova TRI SASTOJKA u sudoperu, tako da sada izgleda KAO NOVA, a ova smesa OTPUŠAVA i cevi

Dodala je ova TRI SASTOJKA u sudoperu, tako da sada izgleda KAO NOVA, a ova smesa OTPUŠAVA i cevi

Buđ, bakterije, skoreni sapun i ostale 'ljigave' stvari se nakupe u mašini kroz određeno vreme, a ako ih ne čistite tu se razvijaju i razmnožavaju. Na svu sreću postoje prirodne stvari koje mogu pomoći u rešavanju ovog problema.

Bela tehnika
Foto: Profimedia/ilustracija

Najbolja prirodna sredstva za dubinsko čišćenje 

Iako postoji puno preporuka kako očistiti mašinu, mnoge od njih uključuju i hemijska sredstva poput izbeljivača, kojeg nikako nije dobro koristiti jer je sam po sebi respiratorni toksin i nje učinkovit u uklanjaju buđi.

Soda za pranje je genijalna za čišćenje raznih površina u kući. Ova pojačana verzija sode bikarbone pomaže da se razgrade naslage tvrdokornog kamenca, masti i naslaga. Može se koristiti i kao prirodno sredstvo za čišćenje posuđa i kao deterdžent za rublje.

Sirće, kao kiselina, pomaže da se 'ukrote' naslage minerala, masti i buđi. Može se koristiti regularno u ciklusu ispiranja kao omekšivač odeće i kao pročišćivač mašine. 

veš mašina
Foto: Profimedia

Recept za prirodno sredstvo za čišćenje perilice

  • 2 kašike boraksa ili prirodnog hidrogen peroksida
  • 2 kašike sode za pranje
  • 2 šoljice sirćete 
  • 20 kapi eteričnog ulja (antibakterijskog)

Očistite dozator deterdženta u toploj vodi i uklonite svu prljavštinu četkicom ili sunđerom. Vratite ga nazad u mašinu i dodajte malo sirćeta u njega. Zatim stavite boraks ili hidrogen peroksid u bubanj i uključite mašinu na najvećoj temperaturi s puno vode. Ako imate opciju čišćenja, uključite taj program. Nakon što je program gotov, dodajte sirće i esencijalna ulja u dozator. Pokrenite ponovo program na visokoj temperaturi, i kad je gotov obrišite mašinu krpom s mikrovlaknima. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd