Skip to main content
terasa sa cvećem

OVO SU NAJOTROVNIJE BILJKE NA SVETU! Jednu skoro svako IMA - držite je dalje od dece i kućnih ljubimaca (FOTO)

Foto: Profimedia
Iako vrlo atraktivnog izgleda, mnoge biljke u našim vrtovima, na balkonima i u domovima zapravo imaju otrovna svojstva. Ukoliko niste sigurni što se sve nalazi u vašem domu, proučite listu od deset najotrovnijih vrsta cveća.

Sobne biljke oplemenjuju prostor ali neke od njih mogu teško ugroziti naše zdravlje. Kontaktom sa ovim biljkama najugroženija su deca, za koje i male količine otrova mogu da budu pogubne.

Sobne biljke oplemenjuju prostor, ali manje je poznato da mogu biti veoma opasne po zdravlje ljudi, posebno dece. Sokovi pojedinih biljaka, koje su kod nas popularne, mogu da izazovu slepilo, opadanje kose ili da izazovu ozbiljna oštećenja bubrega. Ono što je alarmantno jeste da su najugroženija deca, za koju i male količine otrova mogu da budu pogubne.

Pazite se! OVO JEDETE SVAKOGA DANA a izaziva mnoštvo kardiovaskularnih oboljenja!

Pazite se! OVO JEDETE SVAKOGA DANA a izaziva mnoštvo kardiovaskularnih oboljenja!

GLUMICA ZAPOČINJE DANA SA KAFOM I OVIM NEOBIČNIM DODATKOM: Nikad lakše do kože bez bora i ZDRAVIH KOSTIJU

GLUMICA ZAPOČINJE DANA SA KAFOM I OVIM NEOBIČNIM DODATKOM: Nikad lakše do kože bez bora i ZDRAVIH KOSTIJU

Stručnjaci upozoravaju da je tri do 10 odsto trovanja u praksi izazvano gutanjem cvetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod dece ta brojka iznosi i do 50 odsto i nalazi se odmah iza trovanja lekovima i kućnim hemikalijama.

Među biljkama opasnim po ljude postoje čak i one koje neretko viđene kao saksijske biljke koje držimo u stanovima, ili vrtne biljke, koje mislimo da dobro znamo…

Kukuta (Conium)

Kukuta je svoju svetsku slavu stekla na najsuroviji mogući način – ona je još u drevnoj Grčkoj služila za pravljenje otrova za egzekuciju. Verovatno najpoznatija žrtva ove biljke je bio Sokrat, grčki filozof kome je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.

Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najjači i najsmrtonosniji je otrov konin, koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Severnoj i Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna još koliko ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena najotrovnijom biljkom koja raste u Severnoj Americi, prenose mediji.

Abrus precatorius (Krabino oko)

Abrus je poreklom iz Indonezije, gde se njene jarko crne, crvene i bele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Ove semenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su i veoma opasne zbog otrovne supstance abrina koje sadrže.

Samo jedna semenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću semenka samo "prođe" kroz ljudski organizam, a fatalna je samo kad se žvaće.

Nerium oleander (kod nas poznat kao lijander)

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet šanse da je i sami uzgajate u bašti ili domu postoje pošto je lijander jedna od najpopularnijih kućnih cvetnica.

Ova biljka koja raste u obliku malog grma, može biti jako lepa – ali samo za gledanje, žvakanje lišća, stabla ili cveća več može biti fatalno, pa ovu biljku držite dalje od dece i kućnih ljubimaca.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd