fbpx
Skip to main content
par

Post i SUZDRŽAVANJE od TELESNIH ZADOVOLJSTAVA u braku! Evo da li je VOĐENJE LJUBAVI dozvoljeno!

Foto: Profimedia
Postoje različiti stavovi, ali rešenje je jedno!

Ono o čemu se u periodu posta ponajmanje govori jeste vođenje ljubavi, pa je zbog toga u narodu uvreženo mnoštvo zabluda i predrasuda po ovom pitanju.

- Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro – objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle.

PRAVOSLAVKA DO KOSKE: Seka Aleksić održala čas VERONAUKE! Evo kako je počeo njen odnos sa Gospodom!

PRAVOSLAVKA DO KOSKE: Seka Aleksić održala čas VERONAUKE! Evo kako je počeo njen odnos sa Gospodom!

Glumica Ljiljana Jakšić progovorila o FINANSIJSKIM PROBLEMIMA, mesecima ne radi!

Glumica Ljiljana Jakšić progovorila o FINANSIJSKIM PROBLEMIMA, mesecima ne radi!

Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duše i tela, koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, reči i dela. Postom se potvrđuje snaga volje onih koji, kao hrišćani, žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, pa se kaže da je post - podvig celokupne ličnosti i etički stav.

ljubav
Foto: Profimedia

Za razliku od katoličke crkve, gde je seks suštinski dozvoljen isključivo u cilju kreiranja potomstva, Pravoslavlje nema jasno propisane kanone kada je u pitanju seksualni život vernika. Prema Svetom pismu, odnosi u postu nisu zabranjeni, ni poželjni, ali ako supružnici ne mogu da izdrže bolje da se jedno drugom podaju nego da samo o tome misle.

Ipak, kada je u pitanju vođenje ljubavi u vreme velikih postova različiti sveštenici imaju različite stavove.

Ako bi se strogo držali pravila, tokom posta je zabranjen s*ksualni odnos, čak i u braku. Ipak, neka vernica se može obratiti svom svešteniku u parohiji i tražiti da je razreši tog dela posta, ukoliko situacija u braku tako nalaže.

Sa druge strane, u crkvi postoji struja koja smatra da kad se dvoje vole, to samo može da slavi Boga. Ljubav se tada slavi kroz božansku trpezu Agape i ne predstavlja greh ni telesno ispoljavati tu ljubav, pogotovo kod onih parova koji su posvećeni jedno drugom kroz brak koji blagoslovila crkva. No, i oni se slažu da seks bez ljubavi, preljube, nastrane radnje, kao i masturbacija, zasigurno nisu bogougodna stvar, posebno ne u periodu velikih odricanja.

Svadba
Svadba
Foto: Profimedia/ilustracija

Ipak, svi se slažu u jednom. U večeri pred pričešće, trebalo bi se uzdržavati od svakog jela od pića, ali i svih drugih telesnih zadovoljstava i vreme provesti u molitvi.

Mnogi duhovnici savetuju da kada je reč o ovome, svako treba da postupi po svom unutrašnjem osećaju i kako mu savest nalaže, naravno ukoliko dođe do odnosa u doba posta, na to treba da dobrovoljno pristanu obe strane.

 

 

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd