Skip to main content
koža

PUCANJE KOŽE, TRNCI, OPADANJE KOSE: Ne zanemarujte SIGNALE koje vam telo šalje, odmah reagujte na ove SIMPTOME

Foto: Shutterstock
Olakšajte sebi!

Primetite li određene promene na koži, telo vam šalje singnal da vam nedostaju vitamini ili minerali. Ovo su promene na koje treba obratiti pažnju.

Pucanje kože na rubovima usana, znači da vam nedostaju gvožđe, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina prehrane često ne dobijaju dovoljno spomenutih supstanci.

Najbolji način za očuvanje zdravlja očiju

Najbolji način za očuvanje zdravlja očiju

ŽITARICA KOJU JEDU JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ SVAKOG DANA: Telo se čisti od TOKSINA i organizam će se brzo preporoditi

ŽITARICA KOJU JEDU JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ SVAKOG DANA: Telo se čisti od TOKSINA i organizam će se brzo preporoditi

NIJE SAMO OD HRANE: Evo kako ćete ZNATI da vam se KILOGRAMI nagomilavaju zbog problema sa HORMONIMA

NIJE SAMO OD HRANE: Evo kako ćete ZNATI da vam se KILOGRAMI nagomilavaju zbog problema sa HORMONIMA

Rešenje je jesti više blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, mesa, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinirajte ove namirnice s povrćem poput brokola, crvene paprike, kelja i karfiola.

hrana
hrana
Foto: Profimedia

Crveni osip na licu (a ponekad i na drugim mjestima) i gubitak kose, može značiti da vam nedostaju vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Ako jedete sirova jaja, to vas čini ranjivima jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.

Rešenje je jesti više kuvanih jaja (kuhanje deaktivira avidin), losos, avokado, gljive, soju, orahe, maline i banane.

Crvene ili bele promene na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici, može značiti da vam nedostaju esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.

Rešenje je jesti više lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi te semenki kao što su lan i konoplja. Za vitamin A, jesti više zelenog povrća poput mrkve, batata i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D.

Trnci i peckanje u rukama, nogama ili bilo gde u telu, mogu značiti da vam nedostaju vitamini skupine B, poput folne kiseline (B9), B6 ​​i B12. Ovaj nedostatak je izravno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

hrana
hrana
Foto: Profimedia

Rešenje: Jesti španać, šparoge, cveklu, pasulj, jaja, školjke, rakove i meso živine.

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima, mogu značiti da vam nedostaju magnezijum i kalcijum. Ako redovno vežbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B skupine koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.

Rešenje: Jesti više banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokolija, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd