fbpx
Skip to main content
Škola

Ovo je način da vaspitate dete na koje ćete biti ponosni

Foto: Srbija Danas
Roditelj se ne rađa, roditelj se postaje

Koliko puta ste se zapitali da li ste uspešan roditelj? U poslednje vreme ovo više nije retka pojava. Gotovo da ne postoje roditelji koji se makar jednom nisu zapitali da li ispravno postupaju u odgajanju svoje dece.

Razlog povećanom interesovanju za ovu temu javlja se paralelno sa sve većim brojem knjiga koje nam govore kao maloj deci, to ne nikako, i to obavezno. Problem nastaje kada iz dve različite knjige dobijete potpuno različita gledišta i uputstva, i tada nastaju ozbiljne dileme. Jer svakako ne biste želeli da napravite grešku u odgajanju svog mezimca ili mezimice.

Porodica
Foto: Profimedia/ilustracija

Prava istina je da je roditeljstvo promenljiva kategorija

To je skup veština koji ne može biti isti početkom 20. i početkom 21. veka. Veštine roditeljstva se neprestano menjaju i usavršavaju. Tradicionalno vaspitanje nije više jedini obrazac po kome možete vaspitavati vaše dete.

U razgovoru sa koautorkom onlajn kursa “Postani uspešan roditelj” Mirjanom Lukić, saznajemo da je možda i najteži period onaj u kome su deca uzrasta od 7. do 14. godina. Iz tog razloga je nastao kurs “Postani uspešan roditelj” koji objedinjuje različite neophodne veštine roditeljstva i daje alate kako reagovati u situacijama kada vase dete pokazuje otpor, potpada pod uticaj vršnjaka, previše vremena provodi na internetu ne znajući koje su sve opasnosti od toga.

Kako autorka onlajn kursa Vinojla Kirovski Keleč navodi uzrast od 7. do 14. godine je period kada se deca okreću ka društvu i uticaj roditelja postaje manji. Da biste zadržali autoritet, a detetu dali slobodu da se razvije kao osoba koja i sama zna da postavi granice drugima, možete se osnažiti postvaljajući granice detetu ali i sebi u onome što će vas odvesti na pogrešan put.

Poverenje i ljubav su svakako osnove na kojima se zasniva odnos između roditelja i dece i to je ujedno i osnovana baza za kurs Postani uspešan roditelj.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd