Skip to main content
žena

STARO PREDANJE I VEROVANJE KAŽE: Ako na Đurđevdan uradite ovo - ljubav i bogatstvo će doći

Foto: Profimedia
Đurđevdan je oduvek za Srbe imao posebno značenje

Đurđevdan se slavi danas, 6. maja i ovaj praznik se uzima kao granica između zime i leta. Ranije su toga dana hajduci napuštali svoja skloništa u kojima su se skrivali tokom zime i odlazili u šumu na zakazano mesto da ponovo otpočnu hajdukovanje. Zato u narodu i postoji izreka "Đurđevdanak - hajdučki sastanak."

Posle Božića, Đurđevdan je praznik sa najviše običaja. Većina njih odnosila se na zdravlje, plodnost, mlečnost stoke, zdravlje ukućana, na udaju, ženidbu…

Baš u pravi čas – ugrabite nove prolećne patike po sniženoj ceni!

Baš u pravi čas – ugrabite nove prolećne patike po sniženoj ceni!

"Prelepa, ali JAKO MRŠAVA": Nataša Bekvalac ISPOZIRALA u jednodelnom KUPAĆEM i izazvala brojne reakcije (FOTO)

"Prelepa, ali JAKO MRŠAVA": Nataša Bekvalac ISPOZIRALA u jednodelnom KUPAĆEM i izazvala brojne reakcije (FOTO)

Uoči Đurđevdana pletu se i venčići od đurđevskog cveća, đurđevka i mlečike i njime se kite kapije i ulazna vrata u kući. Ti venci stoje iznad vrata čitavu godinu do sledećeg Đurđevdana. Kada se pletenje venaca završi, običaj je da se razvije kolo u tihoj večeri i po mesečini.

Ponegde na Đurđevdan narod odlazi u prirodu, zajednički na đurđevdanski uranak. Za ovu priliku posebno se priprema jelo i piće. Narod se veseli često i do podne. Na đurđevdanskim urancima mladi se opasuju vrbovim prućem da budu napredni kao vrbe, kite zdravcem da budu zdravi kao zdravac, koprivom, da kopriva opeče bolest i selenom da im duša miriše kao selen.

Magijska svojstva pripisivala su se i vodi. Kupanje i umivanje đurđevdanskom vodom garantovalo je zdravlje tokom čitave godine. Kupalo se na sam dan praznika, pre izlaska sunca.

Đurđevdan
Đurđevdan
Foto: Profimedia

Od Đurđevdana počinje i letnja sezona, što je zgodna prilika da se dođe do voljene osobe. I u tome je pomagala magija, kojom su se bavile devojke pred udaju.

Taj, takozvani, magijski lov na muškarce, zavisio je od mesta do mesta. U okolini Visokog devojke su brale pomamnik, da bi se momci za njima pomamili i "navalu" da bi muškarcima bile draže.

Zabeležen je i običaj da devojka na Đurđevdan protrči kroz svinjac s namerom da uplaši svinje. Verovalo se da će momci, poput svinja, tadat trčati oko nje i za njom.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd