Skip to main content
dete se plaši

Uhvatili ste decu u laži? Evo da li je bolje kazniti ih ili ne!

Foto: Profimedia
Znate li koliko su kazne zapravo produktivne?

Kažu da samo vino i deca nikada ne lažu. Za vino bismo možda i mogli da garantujemo, ali za decu i ne baš. Možda je "laganje" teška reč, ali je činjenica da deca često skrivaju ili izvrću istinu. Roditelji se uvek pitaju da li i na koji način da kazne dete, misleći da će im to služiti za nauk i da sledećeg puta neće ni biti.

SPREMATE SVADBU? Na ovome NIKAKO ne smete da štedite!

Ipak, kanadski naučnici tvrde da je kažnjavanje neefikasno, čak i kontraproduktivno. Istraživači sa Univerziteta Mekgil u Montrealu navode da "kažnjavanje ne podstiče decu da govore istinu".

NIJE LAKO, ALI JE MOGUĆE: 15 tajnih pravila srećnih porodica!

Oni su skrivenom kamerom posmatrali 372 mališana, uzrasta od četiri do osam godina, koji su ostavljeni sami u sobi uz zabranu da gledaju u igračku koja se nalazi iza njihovih leđa. Većina dece, 67% je prekršilo naredbu, a dve trećine neposlušnih je zatim slagalo da se nije okrenulo.

Uplašena devojčica
Foto: Profimedia

Viktorija Talvar, jedna od učesnica u istraživanju, smatra da ne vredi plašiti decu kaznama. "Pretnja kaznom ima zapravo suprotan efekat i samosmanjuje šanse da dete kaže istinu", navela je ona.

Tokom eksperimenta, deca koja su najmanje lagala su ona koja su bila ohrabrivana da kažu istinu i koja su bila uveravana da neće biti kažnjena. Naime, kada su mališani bili pozvani na iskrenost jer je to ispravno ponašanje ("reći istinu je dobro"), 85% njih je ustrajalo u laži ukoliko bi im se pripretilo, dok je 45% njih reklo istinu znajući da neće biti kažnjeni.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd