fbpx
Skip to main content
spavanje

Devojke, NOĆAS uoči VELIKOG ČETVRTKA URADITE ovako, lezite da ODMORITE, a ujutru očekujte čudo

Foto: Profimedia
Veliki praznik je pred nama.

Danas je Veliki četvrtak, pa možemo da se podsetimo nekih običaja koja važe i praktikuju se upravo za ovaj praznik, a devojke će se posebno obradovati jer je ovo poseban dan i za njih. 

Na Veliki četvrtak nema veselja, ali ima okupljanja verujućih. Kod nekih pravoslavnih naroda i u nekim krajievima Srbije tog se dana, a ne na Veliki petak, boje uskršnja jaja, dok se u Rusiji na Veliki četvrtak mesi uskršnji slatki kolač. Prema jevanđeoskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i podelivši ga apostolima rekao "Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grehova".

Uskrs, Vaskrs, Vaskršnja jaja
Vaskršnja jaja
Foto: Profimedia
Ovu BILJKU nazivaju "ZLATNIM ČUDOM", puna je vitamina, REGULIŠE hormonski disbalans, štiti BUBREGE

Ovu BILJKU nazivaju "ZLATNIM ČUDOM", puna je vitamina, REGULIŠE hormonski disbalans, štiti BUBREGE

LEKAR UPOZORIO NA OPASNOST: Dobro pogledajte lice, PROMENE na koži ukazuju na povišen HOLESTEROL!

LEKAR UPOZORIO NA OPASNOST: Dobro pogledajte lice, PROMENE na koži ukazuju na povišen HOLESTEROL!

Zatim je uzeo čašu vina i dodao, "Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha".

U takovskom kraju na ovaj dan se boje uskršnja jaja. Ponekad farbanje jaja traje tri dana, protežući se na Veliki petak i Veliku subotu, i to isključivo pre podne. Nekada su se jaja farbala koprivom i ljuskom od luka, a prvo obojeno jaje. "čuvarkuću" deca odnose na njivu i tu ga ostavljaju da ga sunce ogreje. Posle podne se jaje vraća u kuću, gde se čuva cele godine.

Srbi na Kosovu na ovaj dan u ranu zoru oboje samo jedno jaje. Njihova "čuvarkuća" se zove "strašnik". Dok je još sveže boje, majka ga trlja po obrazima dece. Posle toga se boje ostala jaja, a "strašnik" se ostavlja na vidno mesto u kući i dobro se čuva da se ne razbije.

Narod veruje da su ovoga dana otvorena rajska vrata na nebu, i ko god toga dana što udeli za mrtve, to mu se vidi. Ovoga dana služi crkva. Žene idu u crkvu i ostavljaju poneko jaje za dušu umrlih. Na Veliki se čertvrtak ne radi.

Devojke na Veliki četvrtak uveče pod jastuk stavljaju ogledalo, češalj, peškir i pre no što zaspe kažu: "Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda.“ Verovalo se da koga te noći devojka od momaka sanja, za njega će se udati.

šminka
šminka
Foto: Profimedia

Na Veliki petak se ništa ne radi, već se farbaju jaja pomoću divljih jabuka, lukovine i koprive. U subotu se kolje žrtvena pečenica, čisti se kuća i pere veš. Pečenica se sprema u nedelju rano izjutra, puca se iz puške čime se oglašava uskrsnuće Hristovo i udara motkama po žaru, čime se izražava radost zbog uskrsnuća. U crkvu se nosi busen zemlje sa zelenom travom, stabljika koprive, kolač, sveća i čaša vina. Vernici se zatim okreću prema suncu, gaze busen, ljušte jaja, piju vino i grizu koprivu. Na ovaj dan Vlasi mese poskurice za mrtve (okrugle hlepčiće), kako bi i oni učestvovali u uskrsnuću.

 

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd