fbpx
Skip to main content
dete

ZAŠTITITE DECU: Obavezno mazanje pola sata pre sunčanja, ali i uz OVU prevenciju!

Foto: Profimedia
Posledice mogu biti ogromnih razmera...

Ukoliko dečja koža izgori na suncu, šteta koja nastane ne može da se popravi. Negativan uticaj sunčevog zračenja ima kumulativan efekat, koji se obično ispoljava u adolescenciji. Dermatolog Margita Mijušković iz Kliničkog centra Srbije kaže da do štetnih efekata ne bi došlo, važno je da se izbegava boravak na suncu od 10 do 17 časova, da se pre izlaska proverava UV indeks, i da se deca mažu kremom sa visokim zaštitnim faktorom.

NAJPOZNATIJI RUSKI PSIHOLOG ŠOKIRAO IZJAVOM: Obrazovana žena NE SME da se uda za OVAKVOG čoveka

NAJPOZNATIJI RUSKI PSIHOLOG ŠOKIRAO IZJAVOM: Obrazovana žena NE SME da se uda za OVAKVOG čoveka

 - U važne mere prevencije svrstavaju se i nošenje šeširića, naočara za sunce i odeće od prirodnih materijala, gušćeg tkanja - kaže dr Mijušković. - Trebalo bi imati u vidu da osim vode i pesak reflektuje UV zrake, pa je koža deteta, čak i kada je pod suncobranom, izložena štetnom zračenju.
 
Pre svakog izlaska na bazen ili plažu potrebno je da se koža zaštiti odgovarajućim kremama.
 

Gvinet Paltrou šokirala izjavom: Udata je, ali NE ŽIVE zajedno i to nema veze sa poslom već...

Gvinet Paltrou šokirala izjavom: Udata je, ali NE ŽIVE zajedno i to nema veze sa poslom već...

- Za decu se savetuje zaštitni faktor 50 - kaže dr Mijušković. - U slučaju da dete ima tamniju kožu u obzir može da dođe i faktor 35, ali je generalna preporuka do bude 50. Kremu bi trebalo naneti pola sata pre izlaska i ponovo je namazati za dva sata. Ako se dete kupa tada je potrebno da se koža najpre dobro osuši, a zatim, svaki put po kupanju, nanovo namaže.

Pri izboru krema naša sagovornica savetuje da to ne budu neki "bezimeni" već preparati proverenih proizvođača:

Šta je sve potrebno bebi na plaži?
Foto: Profimedia

- Važno je da zaštitna krema bude vodootporna, jer tako štiti kožu i dok je dete u vodi. Osim toga, deca sa atopijskim dermatitisom ne bi trebalo da koriste kreme koje sadrže oksibenzon i oktokrilen - kaže dr Mijušković.
 
Poseban oprez se savetuje kod dece koja imaju veći broj mladeža i koja u porodici imaju karcinom kože.
 
- Kada je reč o izraženijem oprezu, tu se svrstavaju i deca do šest meseci čiju kožu nikako ne bi trebalo izlagati suncu - kaže dr Mijušković. - Bebe bi trebalo da budu u "debeloj" hladovini, jer retko tkanje suncobrana i tende ne štiti dovoljno. I tada je potrebno u vrlo tankom sloju naneti im zaštitu samo na otkrivene delove tela.
 

Prijovićka OTKRILA koje kriterijume MORA da ispuni DADILJA malog Aleksandra - iznenadiće vas NJEN odgovor!

Prijovićka OTKRILA koje kriterijume MORA da ispuni DADILJA malog Aleksandra - iznenadiće vas NJEN odgovor!

Deca koja izgore na suncu, naročito pre druge godine života, imaju ogroman rizik od razvoja karcinoma, a najčešće melanoma.
 
- Melanom kod dece je izuzetno redak, ali u pubertetu, između 15. i 19. godine, on se vrlo lako razvija kod onih koji nisu bili adekvatno zaštićeni od sunčevih zraka - kaže dr Mijušković. - Melanom u ovom uzrastu čini sedam odsto svih maligniteta.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd