fbpx
Skip to main content
razgovor za posao

12 SJAJNIH strategija koje će vam pomoći da brže i lakše pronađete posao!

Foto: Profimedia/ilustracija
Provereno uspevaju.

1 Stavite sebe na prvo mesto. Razmislite o svojim vrednostima i jakim stranama, a posebno o onome što je vama važno. To će vam smanjiti teskobu i podići nivo zadovoljstva budućim poslom.

2 Ne budite previše izbirljivi. Prijavljivanje za posao slično je prijavljivanju za fakultet, gde imate prvi odabir fakulteta i nekoliko dodatnih mogućnosti. Imajte u vidu široku paletu mogućnosti – radna mesta o kojima zaista sanjate, ali i ona za koja vam se čini da ih sigurno možete dobiti.

3 Sredite profile na društvenim mreži. Pregledajte prvih nekoliko stranica svojih fotografija na društvenim mrežama i uklonite sve što bi se moglo smatrati neprofesionalnim.

NOVI TREND TRESE INSTAGRAM: Aplikacija za kojom su poludele devojke širom sveta

Žena za računarom
Foto: Profimedia

4 Pravilno odaberite mejl adresu. Mnogi radnici u odeljenju za zapošljavanje kažu da kad vide Yahoo ili .net adresu misle da baš niste elektronski potkovani. Gmail je siguran pogodak.

5 Njuškajte ako je nužno. Utvrdite da li imate vezu sa bilo kom u kompaniji gde konkurišete za posao koristeći LinkedIn ili Twitter. Može vam biti od koristi ako nađete nekoga ko vam može pomoći pri odgovaranju na pitanja.

SLUŽBENA TAJNA ODEĆE IVANKE TRAMP! Sve na njoj izgleda PRESKUPO, a šokiraće vas iz koje DRŽAVE dolazi

6 Držite se dvotrećinskog pravila. Neki misle da ako poslodavac postavlja deset kvalifikacionih zahteva, onda moraju zadovoljiti svih deset (žene po pravilu češće odustaju od takmičenja ako ne ispunjavaju sve zahteve). Radije se zapitajte: „Zadovoljavam li barem dve trećine zahteva sa spiska?“

7 Oblikujte prijavu. Pogledajte opis posla i nastojte da ga preslikate nekako. Ako je kompanija zaista velika, veliki su izgledi da će vašu prijavu prvo pregledati robot, a tek onda ljudi. Zbog toga su ključne reči važne.

intervju
Foto: Profimedia

8 Za razgovore na Skype-u ili FaceTime-u obucite se kao da ćete se sresti s nekim licem u lice. Tako ćete se bolje osećati, a to je mudro i u slučaju da razgovor krene neočekivanim smerom.

9 Saznajte planirani raspored. Kraj razgovora najbolji je trenutak da pitate za sledeće korake. Recite: „Želela bih da znam šta mogu da očekujem i kad mogu da se javim ako bude potrebno.“ Ako vam kažu: „Imamo nekoliko kandidata sledeće nedelje i nećemo ništa znati još nedelju posle toga“, tada ćete znati kada je vreme za proveravanje.

10 Odmah se zahvalite. Pošaljite poruku da zahvalite istog dana posle razgovora. Neka bude naslovljena i intonirana lično. Ne treba vam više od jednog ili dva reda da biste poruku učinili jedinstvenom.

NIJE SAMO ZA SLATKIŠE: Kalup za mafine možeš da upotrebiš na još 5 SJAJNIH načina (VIDEO)

11 Oprezno pratite razvoj situacije. Postoji zdrava ravnoteža između neodustajanja i gnjavaže. S obzirom na to da ste pitali za raspored, dajte im nekoliko dodatnih dana, a onda kažite: „Znam da ste pri kraju s razgovorima. Samo proveravam kako stvari stoje.“

12 Napišite sjajan CV! I neka ne bude duži od jedne strane.

Uspešna žena sa saradnicima
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
8 Beograd