clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

On je najskromnija zvezda i najpotcenjivaniji glumac: Njegova životna priča tera SUZE NA OČI, TRAGIČNO izgubio ŽENU i DETE za samo nekoliko godina

01.09.2023. 20:24
Piše:
Srbija Danas
Kijanu Rivs
Kijanu Rivs / Izvor: Profimedia

Nesreća ga prati od malena, a danas živi daleko od očiju javnosti

Glumca Kijanu Rivsa gledamo na velikim i malim ekranima već više od tri decenije, ali njegov lični život je uglavnom bio misterija - i tragedija.

Kada je svet prvi put video mladog Kijana, na njega se gledalo kao na još jednog zgodnog nadobudnog glumca. Međutim, njegova karijera i životna priča inspiracija je mnogim kolegama i fanovima širom sveta. Ovo je životna priča 

Konačno otkrivena ISTINA o BRAKU Dajane i Čarlsa: Novi audio-snimci su ozbiljan UDARAC na UGLED kralja Engleske

Konačno otkrivena ISTINA o BRAKU Dajane i Čarlsa: Novi audio-snimci su ozbiljan UDARAC na UGLED kralja Engleske

Zlata priznala da KUPUJE KOZMETIKU od 300 dinara! Pevačica izjavila da uzima NAKIT KOD KINEZA i da je srećna zbog toga

Zlata priznala da KUPUJE KOZMETIKU od 300 dinara! Pevačica izjavila da uzima NAKIT KOD KINEZA i da je srećna zbog toga

Danas je superzvezda "Matriksa" i "Džona Vika" jedan od najomiljenijih glumaca u Holivudu. Ljudi ga vole zbog njegove velikodušnosti i kada se reflektori ugase, iskrene ljubavi prema legijama obožavalaca, humanitarnog rada i enormnih donacijama u dobrotvorne svrhe i tihog, skromnog načina života. 

Međutim, Rivsov životni vek prepun je tuge i tragedija. Da nije tako možda on ne bi bio ono što je danas, jer su ga upravo te teškoće oblikovale u zdravog, tihog i humanog čoveka kakvog danas poznajemo i volimo. Od teškoća iz detinjstva, preko tragičnog gubitka najmilijih pa do porodične bolesti, ovo je inspirativna, stvarna priča o Kijanu Rivsu, jednom od najcenjenijih glumaca na svetu.

Rani jadi

Emocionalni udari počeli su u ranom detinjstvu za Kijanu Rivsa. Bio je samo trogodišnji klinac kada je njegov otac Semjuel Rivs napustio porodicu, ostavljajući svoju ženu Patrišu da sama odgaja njihovo dvoje dece. Predvidljivo, odnos između njega i glumca od tada se pretvorio od zategnutog (učtivo rečeno) do potpuno nepostojećeg.

Devedesetih, Samuel je uhapšen zbog posedovanja kokaina i heroina i osuđen na 10 godina zatvora. Istina, dugo je bio van kuće, ali njegova veza sa sinom se nikada nije oporavila.

Obojica su govorila javno o svađama i nezdravom odnosu. Kijanu je 2000. godine izjavio za "Rolling Stone": - Priča o meni i mojim tatom je prilično teška. Puna je bola i jada i je*enog gubitka i svih tih sra*a.

Jasno je da, uprkos činjenici da dvojica muškaraca nisu razgovarali godinama, između njih postoje neraščišćeni računi. S obzirom na to koliko je Kijanu bio mlad kada je njegov otac napustio porodicu, rane na njegovoj duši nosi čitav život, a odrastanje bez očinske figure i rano zauzimanje njegovog mesta u porodici kao najveći teret.

Sa druge strane, Semjuel je za "The Mirror" rekao: - Kijanu je jasno stavio do znanja da ne želi da ima ništa sa mnom. Nastavio je i dodao: - Jako me je sramota. Kijanu je rekao da je moj život 'tragičan' i, oh, boli li to. Tužno, da? Nikada nisam mislio da će se stvari ovako završiti. Ali on će uvek biti moj dečak.

Iz mesta u mesto i braka u brak

Prema zapisima iz biografije "Neverovatne avanture Kiajnu Rivsa" Marka Šapira, njegova samohrana majka, Patriša, često se selila iz države u državu i braka u brak. Iako je tu bilo puno ljubavi sa njene strane, sa ovakvim stalnim preokretom teško je bilo kome da se nosi - a kamoli detetu.

Nakon što je Semjuel Rivs napustio porodicu dok su mu deca bila mala, Patriša je odvela porodicu iz Australije u Njujork. Kada su se nastanili u velikoj jabuci, počela je da se zabavlja, a potom se i udala 1970. godine za režisera Brodveja Pola Arona.  Par se ubrzo nakon toga preselio u Toronto.

Nažalost, romansa nije potrajala: njih dvoje su se rastali sledeće godine. Ali, na sreću, Aron je ostao u prijateljskim odnosima sa Rivsom, često mu dajući savete o karijeri i pomažući mu da obezbedi neke ranije glumačke poslove.

Kijanu Rivs, Patriša Tejlor
Kijanu Rivs, Patriša Tejlor / Izvor: Profimedia

Porodica Reves ostala je u naselju Jorkvil u Torontu tokom većeg dela 1970-ih, pa i u sledećoj deceniji. Godine 1976. Patriša se udala za promotera rok muzike Roberta Milera, ali su se, nažalost, rastali 1980. Njen sledeći brak bio je sa frizerom Džekom.

Leteo iz škola

Kao dete, Rivs se borio sa školom, pohađao je ukupno četiri različite srednje škole. Nikada nije stekao diplomu i nikada nije stekao visoko obrazovanje.

Rivs je, u stvari, izbačen iz jedne od svojih brojnih škola. Kako je rekao za Dejli mejl 2008. godine: - Bilo je teško. Išao sam u četiri različite srednje škole za pet godina. Bio sam dobar u određenim stvarima - u engleskom i kreativnom pisanju. Bio sam u i šahovskom timu. Ali, dodao je, - Bila je to veoma mala škola i pretpostavljam da se nisam uklopio. Sukobljavao sam se sa decom i sa osobljem. Direktor i ja se nismo mogli videti očima. Ja sam bio jedan od tih "Zašto? dece" - postavljao sam previše pitanja o svemu. Nisam mogao da prestanem čak ni kada bi me to uvalilo u nevolje. Hteo sam svoju autonomiju, a ako bi hteli da mi nešto nametnete, onda bismo imali problem.

Ipak, teško je podneo isključenje. - Užasno je to vest za dete kada mu se kaže da se sledeće godine ne možete vratiti u školu. To što su vas zamolili da odete bilo je veoma uznemirujuće. 

Kijanu Rivs
Kijanu Rivs / Izvor: Profimedia

Na kraju ga je to inspirisalo da se ozbiljno bavi glumom.

Tragičan gubitak

Do kasnih 80-ih, Kijanu Rivs je već dobijao neke velike, zavidne uloge, poput "Permanentnog zapisa" iz 1988. i komedije o glupavim prijateljima sledeće godine "Bila i Teda odlična avantura". "Bil i Ted" je postao kultni hit koji je iznedrio pregršt burnih nastavaka. Nekoliko godina kasnije, prihvatio je uloge u zrelim filmovima kao što su "Volim te do smrti" iz 1990-ih i "Moj privatni Ajdaho" sledeće godine, drama o dva prijatelja uličnih prevaranata koji kreću na put samootkrivanja.

Reves se brzo, ali nažalost ne doživotno, sprijateljio sa svojom koleginicom u ta dva filma, River Phoenik. Hoakinov stariji brat je u to vreme bio na sličnoj putanji karijere kao i Rivs, nakon što je ušao u ozbiljne uloge kasnih 80-ih. Nažalost, kao što je to često slučaj sa mladim slavnim ličnostima, Feniks se borio sa pritiscima slave i na kraju se okrenuo drogama.

31. oktobra 1993. dogodila se tragedija kada se Feniks srušio ispred noćnog kluba Viper Room u Los Anđelesu i umro nekoliko sati kasnije u dobi od 23 godine.

Tragedija je zaprepastila Holivud, a posebno Rivsa. Kako je rekao za "Gardijan" 2019. godine, Feniks je "definitivno jedan od mojih najbližih prijatelja iz tog doba. Delili smo umetnički senzibilitet. River je bio tako prizeman, duhovan i jedinstven umetnik. Da, mnogo mi nedostaje.

Gubitak deteta

Do kasnih 90-ih, Kijanu je izašao iz statusa zvezde u usponu i postao zvezda. Ovo se uglavnom dogodilo zahvaljujući filmovima "Speed" iz 1994. godine, u kojem je igrao mladog policajca zarobljenog u autobusu koji je spreman da eksplodira ako putuje sporije od 50 milja na sat, i "The Matrix" iz 1999. godine, u kojem je igrao čoveka koji otkriva da he svet oko njega simulacija.

Otprilike u to vreme je upoznao i zaljubio se u Dženifer Sajm, glumicu i ličnu asistentkinju. Ubrzo, Dženifer je bila trudna. Međutim, neposredno pre Božića, 1999. godine, Sajm je primetila da danima nije osetila pokrete bebe. Njih dvoje su odjurili u bolnicu, gde su ultrazvučni testovi otkrili da je najgori scenario zaista istinit. Sajm je rodila mrtvorođenu ćerku, Avu Arčer Sajm-Rivs, 24. decembra 1999. godine.

Razumljivo, ovaj gubitak je uništio oba roditelja. Anonimni prijatelj rekao za "Globe" 2000. godine: - Stvarno je želeo da postane tata. Umesto toga, on i Dženifer prolaze kroz savetovanje o bolovima kako bi pokušali da im pomognu da se izbore sa svojim bolom.

Gubitak deteta je jedna od najintenzivnijih tragedija koje čovek može da izdrži. Neizbežno, to uzima ogroman danak u odnosima - posebno onima između roditelja deteta. Ovo je u velikoj meri bio slučaj sa Kijanuom Rivsom i Dženifer Sajm, nakon mučnog gubitka njihove ćerke Ave. Nažalost, ali sasvim razumljivo, par nije dugo izdržao: rastali su se nekoliko nedelja nakon što su svoju ćerku položili na počinak u januaru 2000.

Uprkos tome, Rivs i Sajm su ostali bliski nakon raskida. Nekoliko meseci nakon što su pretrpeli zajedničku tragediju i razišli se, viđeni su kako zajedno uživaju u ručku u San Francisku. Ostali su bliski i privatno su u kontaktu. Iako možda nisu bili na pravom mestu za stabilnu vezu, očigledno im je bilo duboko stalo jedno do drugog i razumeli su patnju jedno drugog kao što to može samo neko ko je prošao kroz istu stvar.

Još jedan žestok udarac pretrpeo je 1. aprila 2001. Rivs je sreo Sajmovu u restoranu "Crepes on Cole" u ​​San Francisku, popularnom mestu za branč, navodi People. Sledećeg dana je bila mrtva. Nešto posle 6 sati ujutru, Dženiferin automobil je udario u tri parkirana auta. Delimično je izbačena iz vozila i odmah je umrla.

Ove uzastopne tragedije zauvek su promenile Rivsa. Prijatelj je za People u to vreme rekao da je akcionoj zvezdi „veoma, veoma teško da se nosi sa  smrću bliskih“.

Kijanu Rivs
Kijanu Rivs / Izvor: Profimedia

- Tuga menja oblik, ali se nikada ne završava. Oni nisu u pravu. Kada ljudi koje volite nestanu, vi ste sami.

Povrh svega, njegova mlađa sestra Kim se borila sa leukemijom od 1991. Ova duga borba sa rakom uzela je ogroman danak. Srećom, imala je podršku svojih najmilijih - uključujući i njenog starijeg brata Kijanua Revsa.

Prema članku iz 1999. godine u Australia's Voman's Dai, Revs ju je podržavao tokom godina nakon njene dijagnoze, šaljući cveće i "specijalne poruke" svojoj bolesnoj sestri najmanje jednom nedeljno. Revs je o svojoj sestri rekao: - Volim Kim. Ona je tako hrabra, i želim joj sve najbolje. Možete glumiti u hit filmovima, ali to nije ništa u poređenju sa onim kroz šta je Kim prošla.

Veliki filantrop

Rivs je veliki filantrop, iako ne voli da skreće pažnju na ovo. 2009. godine ke o jednom od svojih dobrotvornih projekata rekao: - Imam privatnu fondaciju koja radi pet ili šest godina i pomaže u nekoliko dečijih bolnica i istraživanja raka. Ne volim da pripisujem svoje ime samo sam pustio fondaciju da radi ono što radi.

Pored svoje velikodušnosti, Rivs je takođe šokantno privatan, u velikoj meri izbegavajući blistavi stil života slavnih.On se vozi javnim prevozom i ustupa svoje mesto kada je to prikladno. Kao rezultat sve te velikodušnosti i poniznosti, Revsova reputacija se drastično promenila poslednjih godina.

Prešao je put od odbačene umereno talentovane akcione zvezde do voljene ličnosti Holivuda. Priča o čoveku koji je prošao kroz toliko toga, samo da bi ostao velikodušna, tiha osoba, retka je u današenj svetu.

Kijanu sutra 2. septembra puni 59 godina. Danas živi u Rimu, gde ga često posećuje njegov stariji brat.