fbpx
Skip to main content
proleće

Od sutra počinje VRBOPUC! Žene, obratite posebnu pažnju - jako je VAŽNO ispoštovati običaje!

Foto: Profimedia
Traje od 21. marta do 7. aprila.

Proleće, buđenje prirode, uvek se dovodi u vezu i sa buđenjem ljudskih čula. A danas kao da je sve to zajedno sliveno u pojam vrbopuc. Da li je period od 21. marta do Blagovesti, 7. aprila, zaista vreme buđenja seksualne želje, doba naročite plodnosti žena? Koliko daleko u našu etnologiju seže ovo verovanje?

VAŠA KOSA VAPI ZA MAKAZAMA: Pet znakova da morate ŠTO PRE da se ošišate!

– Na našem podneblju priroda i kultura usko su povezane. Vrba je prvo zelenilo s proleća, u pravoslavlju ima veliki značaj. Vrbopuc jeste poznat u narodu, ali je najviše vezan za Lazarevu subotu. Vrbovo pruće nosi se u crkvu na Lazarevu subotu. Do drugog svetskog rata učitelji su sa školskom decom organizovali vrbake, brali vrbe, nosili ih u crkvu i ostavljali na Lazarevu subotu da prenoće. Sutradan, kad se vrbovo pruće osveti, nosilo se u litiji, pa se delilo. Svaki bi grančicu vrbe nosio kući – objašnjava dr Vesna Marjanović, etnolog.

ULEPŠAJ SEBE VRLO LAKO: Budi lepa u svako doba dana (VIDEO)

proleće
Foto: Profimedia

Prema rečima naše sagovornice, vrba je u našoj kulturi neka vrsta apotropeona, zaštitnika, pa se stavljala i pored ikone, a po povratku iz crkve na Lazarevu subotu deca bi se simbolično išibala grančicom vrbe, uz reči: "Rasti kao vrba!", "Budi zdrav kao vrba!" i sve druge slične dobre želje.

ŠMINKA HOLIVUDSKIH DIVA: Kako da napravite najbolji OBRNUTI smokey eyes? (VIDEO)

Ipak, na terenskom radu od 70-ih godina 19. veka naša sagovornica nije posebno analizira povezivanje vrbe sa ženskom plodnošću, sa idejom da u to vreme žene treba da planiraju trudnoću.

– Ali buđenje prirode utiče i na opštu plodnost ljudi. Za koji dan su i Mladenci, sve to budi želju za plodnošću. Kako je bilo bitno da se u braku muškarac i žena ostvare biološki, da dobiju potomstvo, gledalo se mnogo na to kada će se molitva za pomoć čitati, u koje svetinje treba odlaziti, koje vode treba da se piju... To je bila nada da će se ostvariti potomstvo i to se smatralo jedinim ispravnim u tradicionalnom modelu kulture – kaže dr Marjanović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd