fbpx
Skip to main content
pivo

ALKOHOL GOJI: Dijeta ne može da bude uspešna, ako PIJETE, podstiče APETIT i ima DOSTA KALORIJA

Foto: Profimedia
Evo koje su vrednosti u pitanju!

Jedan od glavnih faktora koji utiču na uspeh bilo koje dijete leži u smanjenom unosu alkohola ili čak u potpunom odricanju od njega. U javnosti se priča o tome kako alkohol goji, a verovatno je to i razlog što neke pivopije imaju „pivski stomačić“. Da li je to zaista tako?

Postoje najmanje dva razloga zašto alkohol goji. Alkohol je bogat kalorijama, jer gram alkohola sadrži sedam kalorija. Ovo je znatno više od recimo belančevina ili ugljenih hidrata kod kojih jedan gram ima četiri kalorije. Ipak, alkohol ima manje kalorija od masti kod kojih jedan gram ima devet kalorija. Gram alkohola sadrži sedam kalorija, što je znatno više od belančevina ili ugljenih hidrata kod kojih jedan gram ima četiri kalorije.

Međutim, kada razmislite koliko alkohola popijete u vidu piva, vina, votke, domaće rakije ili nekog koktela kalorijski unos nije marginalan. Ovako ćete sasvim neopaženo uneti znatno više kalorija u organizam nego što u prvi mah mislite, pa ćete teže održavati telesnu masu koju želite.

Ljudi pored pijuckanja alkohola vole da grickaju nešto, na primer perece, grisine, kikiriki, bademe ili lešnike. Oni naravno sadrže puno kalorija jer sadrže dosta biljnih masti u sebi, a podstiču još veću konzumaciju alkohola.

Alkohol otvara apetit, jer ko još nije čuo za aperitiv? Pre ručka obično volimo da nazdravimo sa časicom rakijice.

Rakija
Rakija
Foto: Profimedia/ilustracija

Alkoholna pića uglavnom ne sadrže hranjive materije. S obzirom da alkohol organizmu ne daje potrebne nutrijente, organizam ih mora nadoknaditi iz drugih izvora, dakle druge hrane. Oni naravno sadrže kalorije. Ovo je drugi razlog što alkohol goji.

Ne opterećujte organizam

U vašoj mašini za sagorevanje kalorija alkohol uvek ima „prvenstvo prolaza“. Kada dospe u organizam, alkohol se razlaže na acetat i mast. Ova prva komponenta ide na sagorevanje, dok se druga skladišti u vašim masnim naslagama. Dakle, vaše telo prvo sagoreva kalorije iz alkohola, a tek posle toga masti, ugljene hidrate i belančevine koje ste pojeli. S obzirom da alkohol zaustavlja sagorevanje masti, jasno je što treba da izbegavate alkoholna pića ako vam je cilj da smršate.

Nema sumnje da vas alkohol čini pospanim i letargičnim, što nikako nije preporučljivo za nekoga ko želi da smrša. Ako pogledate etiketu na nekom bezalkoholnom piću, primetićete da na njemu stoji energetska vrednost (koja potiče od ugljenih hidrata). Etikete na alkoholnim pićima uglavnom ne sadrže kalorijske vrednosti, što može stvoriti utisak da alkohol nema kalorija ili da ih ima veoma malo. Istina je da oba pića goje jednako. Zato, oprezno sa alkoholom.

Alkohol
Alkohol
Foto: Profimedia

Margarita najkaloričnija

Evo primera kalorijskih vrednosti nekih alkoholnih pića izraženih u kilokalorijama u količini od 100 mililitara.

 • Votka 220
 • viski 220
 • rakija 220
 • rum 220
 • pivo 35
 • belo i crno vino 75
 • eri 130
 • šampanjac 120
 • margarita 240
 • martini 205
 • džin-tonik 90

Znači, prvi razlog što alkohol goji je što sadrži kalorije.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd