fbpx
Skip to main content
hrana

Ovo VOĆE JAČA IMUNITET, zdravlje kostiju, odlično za DIJETU: Veoma je ZDRAVO za ljude sa AB krvnom grupom

Foto: Profimedia
Veoma je povoljno...

Prema ishrani po krvnim grupama ananas je veoma dobar za ljude koji imaju AB pozitivnu krvnu grupu, detoksikuje, jača imunitet i kosti. Međutim, ananas je dobar generalno za zdravlje svih ljubi i jedna je od potcenjenih voćki.

ODLIČNE SU ZA KRVNU SLIKU: Nije samo meso i ove NAMIRNICE su riznica GVOŽĐA

ODLIČNE SU ZA KRVNU SLIKU: Nije samo meso i ove NAMIRNICE su riznica GVOŽĐA

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA: Ne prija svima isto, čak i neke ZDRAVE namirnice NISU PREPORUČLJIVE

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA: Ne prija svima isto, čak i neke ZDRAVE namirnice NISU PREPORUČLJIVE

Izdvojena hranjiva materija u ananasu je vitamin C, koji podržava imuni sistem i pruža antioksidativne koristi. Jedna šolja ananasa sadrži 78,9 miligrama vitamina C. To je više od preporučenog dodatka prehrani za odrasle žene (koji je 75 mg dnevno) i blizu je preporuke za muškarce (90 mg dnevno). Vitamin C je važan jer podstiče rast i zarastanje rana širom tela i igra ulogu u svemu, od zarastanja rana do apsorpcije gvožđa.

Ananas
Ananas
Foto: Profimedia

Podstiče varenje

Ananas sadrži bromelain, koji predstavlja mešavinu enzima za koje studije pokazuju da mogu da smanje upalu i oticanje nosa, a takođe pomažu u zaceljivanju rana i opekotina. Takođe je povezan sa poboljšanjem probave i istorijski se koristio u zemljama Centralne i Južne Amerike za lečenje probavnih smetnji. Studija je otkrila da bromelain u ananasu može pomoći smanjenju efekata dijareje.

Utiče na zdravlje kostiju

Uz kalcijum, mangan u tragovima je neophodan za održavanje jakih kostiju. Ananas je jedan od glavnih izvora minerala – jedna šolja ananasa sadrži oko 76 odsto preporučene dnevne vrednosti mangana. Mangan može pomoći da se ublaže simptomi osteoporoze i poboljšava ukupnu gustinu kostiju i minerala. Međutim, budite oprezni da ne preterate – unos mangana može biti opasan i može povećati rizik od kognitivnih poremećaja ako konzumirate više od 11 mg dnevno.

Pun je antioksidanata

Prema studiji objavljenoj u junu 2014. ananas je sjajan izvor antioksidanata, posebno fenolnih kiselina, flavonoida i vitamina C. Antioksidanti su jedinjenja u hrani koja mogu pomoći u borbi protiv upale i slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su molekuli koji mogu izazvati oštećenje ćelije i dovesti do zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest i probleme sa očima. Konzumiranje hrane bogate antioksidantima poput ananasa može igrati ulogu u suprotstavljanju tim rizicima.

Ananas
Ananans
Foto: Profimedia

Može se jesti u toku dijete

Previše upala može dovesti do mnogih bolesti, uključujući koronarnu arteriju, dijabetes, rak i Alzheimerovu bolest. Srećom, ishrana bogata anti-upalnim namirnicama, poput ananasa, može pomoći u smanjenju količine upale u organizmu. Prema studiji objavljenoj u septembru 2016. sadržaj bromelana u ananasu razlog je njegovih protivupalnih svojstava.

Jača imunitet

Možda treba da posegnete za ananasom sledeći put kada se borite sa prehladom. Studija objavljena 2014. otkrila je da deca koja su konzumirala ananas u konzervi imaju manje virusnih i bakterijskih infekcija u poređenju sa djecom koja ga nisu konzumirala tokom devetonedeljnog perioda ispitivanja. Istraživači su zaključili da jedenje jedne do dve konzerve (140 do 280 grama) ananasa dnevno može smanjiti verovatnoću infekcije ili bar skratiti njeno trajanje.

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd