fbpx
Skip to main content
atopijski dermatitis

OVAKO SE STVARAJU RANE! Ukoliko PRIMETIŠ svrab, PECKANJE I SUVU KOŽU, odmah REAGUJ, EVO o čemu se RADI!

Foto: Profimedia
Bitno je da se tretira na pravi način!

Atopijski dermatitis su promena na koži  koje se manifestuju crvenilom, osipom i neopisivim svrabom i peckanjem kože. U tom slučaju najbolje je ne češati se jer to još više pogoršava situaciju na koži. 

Tačan uzrok još uvek nije utvrđen, ali se sumnja na oslabljen ili poremećen imunološki sistem, mada neki od okidača su stres, prevelika konzumacija alkohola. Stanje može biti pogoršano zbog različitih faktora, a najčešći su nagla promena temperature, uticaj hemikalija iz garderobe ili od strane kućnih hemikalija, sastojci iz hrane. Tada koža može da puca, da se jave plikovi ili da dođe do infekcije.

Koža osoba sa atopijskim dermatitisom lako gubi hidrataciju. Ne postoji trajno rešenje ili lek, ali je bitno da se u periodu kada je dermatitisa aktivan hidrirate i tretirate mesta sa odgovarajućim melemima, najbolje prirodnim. 

psorijaza
psorijaza
Foto: Profimedia
Skuvala je KROMPIR, a onda mu DODALA SASTOJAK koji će vas ODUŠEVITI! Preukusno jelo iz BAKINE kuhinje! (VIDEO)

Skuvala je KROMPIR, a onda mu DODALA SASTOJAK koji će vas ODUŠEVITI! Preukusno jelo iz BAKINE kuhinje! (VIDEO)

Kombinacija ove DVE BILJKE je toliko JAKA, da ti ovog proleća NEĆE biti POTREBNI suplementi, ČISTE KRV I REGENERIŠU!

Kombinacija ove DVE BILJKE je toliko JAKA, da ti ovog proleća NEĆE biti POTREBNI suplementi, ČISTE KRV I REGENERIŠU!

Lečenje

  • Najefikasniji način lečenja ekcema je korišćenje hidratantnih sredstava i lokalnih masti koje smanjuju upalu, kao što su npr. topikalni steroidi ili inhibitori kalcinurina. Svrab se ne smanjuje korišćenjem antihistaminika, iako se oni mogu koristiti noću kako bi pobpoljšali san.
  • Antibiotici se mogu propisati ako se sumnja na postojanje kožne bakterijske infekcije koja je mogla biti okidač za pogoršanje ekcema. Simptomi uključuju pojavu oticanja i bola.
  • Oralne kortikosteroide treba izbegavati, jer se ekcem vraća nakon prekida uzimanjanja, iako su efikasni, a mogu izazvati i ozbiljne neželjene efekte ako se uzimaju tokom dužeg vremenskog perioda.
  • Ponekad pamučna garderoba pomaže u zaštiti kože od nadražaja i grebanja.
  • Izbegavajte upotrebu sapunskih proizvoda koji sadrže natrijum lurel sulfat i bilo koji pokretač koji izazivaju reakciju.  

koža
koža
Foto: Profimedia


Kokosovo ulje

Deluje antibakterijski i protivupalno, što znači da će uspešno ublažiti simptome atopijskog dermatitisa i sprečiti eventualne infekcije. Neizdrživ svrab i crvenilo polako nestaju, poboljšava se zaštitna funkcija kože i vrši hidratacija.

Kada kokosovo ulje pokrije kožu koja je upaljena, usporava se gubitak vode koji se veoma često događa zbog oštećenja uzrokovanog atopijskim dermatitisom. Nanesite devičansko ili hladno presovano kokosovo ulje direktno na osip. Koristite ga jednom ili dva puta dnevno na vlažnoj koži.


Suncokretovo ulje

Poboljšava zaštitnu funkciju naše kože i ublažava upalu. Koža ga upija sa lakoćom pa zato brzo ponovo postaje hidrirana, a svrab i crvenilo nestaju.

Kojem lekaru da se obratite?

  • Dermatolog
  • Pedijatar (često se javlja kod dece)
  • Alergolog/imunolog

 

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd