fbpx
Skip to main content
hleb

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovo su ZNACI da jedete PREVIŠE BELOG HLEBA, najmanji problem je što goji

Foto: Profimedia
Evo kako ćete znati da morate smanjiti konzumaciju ove namirnice...

Svi vole da jedu hleb i fina peciva. Međutim, odavno je već poznato da to nije dobro za zdravlje i u prevelikim količinama može negativno da se odrazi na zdravlje i fizički izgled. 

Dobijate kilograme

Ako se broj na vagi povećava to bi moglo da znači da ipak malo preterujete sa konzumiranjem hleba, posebno ako jedete onaj od belog brašna.

- Kada jedete hleb povećava se verovatnoća da ćete uz hleb jesti i druge nezdrave namirnice. To je tako jer se hleb obično kombinuje sa prerađenim mesom i masnim sirevima - rekla je nutricionista Trista Best.

Prema studiji iz 2014. godine pojedinci koji su jeli dve ili više porcije hleba dnevno imali su značajno veću šansu da će postati gojazni od onih koji su jeli jednu ili manje porciju hleba nedeljno.

Hleb
hleb
Foto: Profimedia
"NE KORISTIM WC PAPIR, a DONJI VEŠ NISAM KUPILA od 1998. godine!" Ispovest šokirala mnoge...

"NE KORISTIM WC PAPIR, a DONJI VEŠ NISAM KUPILA od 1998. godine!" Ispovest šokirala mnoge...

FIZIOTERAPEUT OTKRIO: Ova VEŽBA POMAŽE da brzo izgubite KILOGRAME, oporavlja kičmu (VIDEO)

FIZIOTERAPEUT OTKRIO: Ova VEŽBA POMAŽE da brzo izgubite KILOGRAME, oporavlja kičmu (VIDEO)

Uvek ste gladni

Ako posežete za hlebom kada ste gladni to bi moglo dodatno da pogorša stvari.

Većina vrsta hleba su rafinisane i imaju malo nutrijenata. To znači da vaše telo ne registruje da ste nešto pojeli i ne osećate se sito nakon konzumiranja hleba. Samo vam poraste nivo šećera u krvi zbog čega ste još više gladni.

Često vas boli stomak

Iako mnogi misle da je hleb sa vlaknima dobar, nije baš sa svakim tako. U neke vrste hleba dodaju se vlakna poput inulina i betaglukana koja se povezuju sa bolovima u stomaku, nadutosti i gasovima kada ih previše konzumirate.

Nivo šećera raste

Ako vam nivo šećera u krvi raste do ne baš najzdravijeg nivoa, za to bi mogao da bude odgovoran upravo hleb. Konzumiranje previše hleba, posebno onog prerađenog može da dovede do upalnih procesa u telu, a to može da prouzrokuje insulinsku rezistenciju, stanje koje obično prethodi dijabetesu.

hleb
Foto: Profimedia/ilustracija

Visok krvni pritisak

Visok pritisak i konzumiranje hleba povezaniji su nego što ljudi misle. Prema američkom CDC, čak i konzumiranje umerene količine hleba može da prouzrokuje porast krvnog pritiska. Studija iz 2018. godine pokazala je da čak i jedno parče hleba nedeljno može da prouzrokuje rast krvnog pritiska.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd