fbpx
Skip to main content
urin

Ako vam je URIN ove BOJE I MIRISA obratite se lekaru što pre - postoji rizik od ozbiljne bolesti

Foto: Shutterstock
 Neprijatan miris najčešće nije nešto što se ne može rešiti.

Nije uvek reč o upali bešike, pa da znate šta sve može da bude uzrok ako nekad primetite da vam urin "smrdi" malo jače nego inače.

Urin ili mokraća svetložuta je tečnost putem koje se iz organizma izlučuje većina štetnih stvari uz istovremeno rešavanje suvišne tečnosti. Materije koje su unesene u organizam i ne uspeju da se apsorbuju i izluče, kruti otpad putem creva, tekući preko bubrega i mokraćovoda, jedan deo tekućine iz organizma izađe putem perspiracije.

 Neprijatan miris najčešće nije nešto što se ne može rešiti.

1. Ako ste dehidrirali

Vrlo jednostavno - ako pijete dovoljno vode, urin vam je bledo žute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i "smrdljiv" - zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razređena vodom.

2. Ako ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primijetili da vam je urin nakon konzumiranja špargle posebno smrdljiv? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime - špargla. beli luk, ishrana bogata proteinima i karijem - nakon ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

3. Ako ste popili previše kafe

Kava sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, ali ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno većoj koncentraciji. I zato će vam urin "smrdeti".

4. Ako imate upalu

Slatkasti miris amonijaka popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da trebate posetiti lekara jer imate upalu urinarnog trakta.

urin
Foto: Profimedia

5. Ako ste počeli piti lekove

Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto smrdljivijeg mirisa urina. Ali, on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoj lek, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području.  

Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašega urina verovatno biti malo nabrijanija - neonska.

6. Imate polnu bolest

Ako slutite da biste mogli razmisliti i o polnoj bolesti - urin koji smrdi na amonijak mogao bi biti znak Trichomonas vaginalis, hlamidije i gonoreje.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd