fbpx
Skip to main content
maska

BUBULJICE, SUVA KOŽA: Evo kako da se ELIMINIŠEŠ promene na licu koje nastaju zbog nošenja MASKE

Foto: Profimedia
Sve je češća i pojava dermatitisa, a upravo zbog jednog dela koji se dodaje u masku.

Nošenje maske neophodno je zbog pandemije koronavirusa, a sa druge stane ovo dosta može oštetiti kožu lica i dovesti do promena koje nisu prijatne, a neke od njih su suva, crvena koža sa bubuljicama. Dosta ljudi žali se i na iznenadnu pojavu modrica. 

Ukoliko je ovo slučaj i kod  vas evo šta da preduzmete u određenom slučaju. 

Akne

Ako su vam od maske izašle akne po licu, dobra opcija je da koristite sredstvo za umivanje lica pre nego što stavite masku, ali i nakon što je skinete. Takođe možete koristiti i tonik bez alkohola koji sadrži salicilnu kiselinu za hemijski piling. Potrudite se da izbegavate običan piling za lice jer on može dodatno iziritirati vašu kožu ako imate akne.

Mnogi ga DODAJU U ČAJ, a time ZAPRAVO ŠKODE ZDRAVLJU: Metali se ispuštaju lakše u tečnost...

Mnogi ga DODAJU U ČAJ, a time ZAPRAVO ŠKODE ZDRAVLJU: Metali se ispuštaju lakše u tečnost...

OČARALA HOLIVUDSKU ZVEZDU! Karleuša i ćerke ODUŠEVILE objavom, a kad vidite KO je KOMENTARISAO... (FOTO)

OČARALA HOLIVUDSKU ZVEZDU! Karleuša i ćerke ODUŠEVILE objavom, a kad vidite KO je KOMENTARISAO... (FOTO)

žena
žena
Foto: Profimedia
Suva koža

Suva koža može nastati ukoliko koristite masku koja je napravljena tako da upija prirodno ulje vaše kože.  Da biste dovoljno hidrirali vašu kožu, što česće mažite lice kremama namjenjenih osobama koje imaju suvu kožu lica.

Folikulitis

Folikulitis je stanje koje nastaje kada se folikule dlake upale i zaraze. To može izazvati brojne probleme i iritacije na vašem licu. Uglavnom se manifestuje u vidu sitnih crvenih tačkica oko folikule dlake.

Adekvatna nega protiv folikulitisa podrazumevala bi svakodnevno umivanje umirujućim tonicima za lice. Ukoliko se folikulitis ipak pojavi na vašoj koži, potrudite se da ne dolazite u iskušenje da te bubuljice cedite jer mogu izazvati dodatne upale na vašem licu.

Dermatitis

Alergijski kontaktni dermatitis manifestuje se u vidu obilnog crvenila, svrabeža i osipa i uglavnom je ograničen samo na kontaktno područje. Njega može prouzrokovati metalni deo maske koji se nalazi na nosu i služi da maska bolje legne na lice. Taj metalni dio se pravi od nikla, a on može izazvati različite probleme sa kožom.

Da vam se ne bi pojavio dermatitis, odmarajte kožu od zaštitnih maski što je češće moguće. Takođe, preporuka je da za pranje maski koristite blage deterdžente ili nežne sapune od prirodnih sastojaka koji mogu pomoći u tome da se izbegne iritacija.

bubuljice

Modrice

One najčešće nastaju kod osoba koje veći dio dana nose masku, a uzrokuje ih oštećenje sitnih zidova krvnih sudova. Stavljajte hladne obloge kako se modrice dalje ne bi širile. Bakterijska infekcija koja je najčešće prouzrokovana stafilokokom i strepama.

Za lečenje kože koja boluje od ove infekcije možete koristiti antibakterijske masti, ali ponekad je potrebno u terapiju uvesti i oralne anbitiotike ukoliko su rane suviše otvorene i bolne.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd