fbpx
Skip to main content
prehlada

Zbog OVIH NAVIKA se ČULO MIRISA nakon koronavirusa NE VRAĆA u normalu! Navike koje MORAŠ MENJATI!

Foto: Profimedia
Postoji objašnjenje!

Naša čula – miris, vid, sluh, ukus i dodir - nas povezuju sa svetom u kojem živimo, sa samim životom. Čula svakodnevnom životu dodaju bogatstvo i teksturu; ona su takođe povezana sa našim emocijama. Zbog ovoga gubitak čula mirisa nakon koronavirusa, predstavlja problem za mnoge. Kod nekih pacijenata čula su se u međuvremenu vratila, ali omiljeni mirisi sada neprijatno mirišu, dakle nemaju isti miris.

Dobra vest je da su olfaktorni neuroni, pomoću kojih osećamo miris, sposobni za regeneraciju. Loša vest je da se neće kod svih vratiti na svoj nivo funkcionisanja koju su imali pre kovida, tvrdi Leo Njuhaus, koji je specijalizovan za oporavak pacijenta.

ORL specijalista upozorava: Ne ignorišite ove simptome! Mogu ozbiljno da UGROZE VAŠE ZDRAVLJE!

ORL specijalista upozorava: Ne ignorišite ove simptome! Mogu ozbiljno da UGROZE VAŠE ZDRAVLJE!

MASNA JETRA JE ČESTA I VEOMA JE OPASNA: Ovaj PRIRODNI NAPITAK brzo pomaže u čišćenju ovog vitalnog organa

MASNA JETRA JE ČESTA I VEOMA JE OPASNA: Ovaj PRIRODNI NAPITAK brzo pomaže u čišćenju ovog vitalnog organa

nos, kapi za nos, sprej za nos, prehlada, grip
Foto: Profimedia

On tvrdi da pacijenti sa postvirusnim gubitkom mirisa imaju otprilike 60% do 80% šanse da vrate deo svoje funkcije mirisa u roku od godinu dana. Budući da se čulo mirisa obično smanjuje zbog starosti, oporavak bi mogao trajati duže za starije odrasle osobe.

Da bi ponovo probudili nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa, svakodnevnu rutinu mirisanja esencijalnih ulja poput limuna, eukaliptusa, karanfilića, ruže. Ako patite od gubitka mirisa, nemojte se obeshrabriti ako neke od esencija mirišu drugačije od onoga što ste očekivali: izobličenja povezana sa gubitkom mirisa (troposmija) nisu retka.

Kafa
Foto: Profimedia

Ako uopšte ne osećate miris ulja, pokušajte da se setite mirisa; drugim rečima, uključite svoj um u izazivanje čula mirisa. Kada jedete, ako ne možete da okusite čitav niz ukusa jela, obratite pažnju na osnovne – slatke, gorke, kisele, slane – kao i na strukturu hrane i osećaj nepca. Ovo će vam pomoći da se usredsredite na ono što još uvek možete da okusite, a ne na ono što ne možete.

On je dao i nekoliko osnovnih saveta za one kojima se čulo mirisa sporo vraća.

  • Posavetujte se sa stručnjakom za uho, nos i grlo.
  • U svoje kuvanje uključite što više začina.
  • Zadržite nadu u oporavak.
  • Negujte osećaj zahvalnosti: preživeli ste potencijalno smrtonosnu bolest.
  • Jedite hladnu ili hranu sobne temperature
  • Izbegavajte prženu hranu, pečeno meso, crni i beli luk, jaja, kafu i čokoladu, koja su neka od najgorih hrana za parosmičare
  • Probajte bljutavu hranu kao što je pirinač, nudle, netostirani hleb, povrće skuvano na pari i običan jogurt
  • Ukoliko vam se hrana vraća, razmislite o proteinskim šejkovima bez ukusa

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do olfaktorne disfunkcije i delimičnog ili potpunog gubitka mirisa. Uključite dovoljno izvora vitamina B12 u svoju ishranu – jedite namirnice poput ribe, jaja, piletine, mleka, jogurta i sira. Ako ste vegan ili vegetarijanac, obratite se lekaru o dodacima ishrani kako biste nadomestili nedostatak ovog vitamina.

Studije su pokazale da pušenje može dodatno oštetiti i osećaj mirisa i osećaj ukusa. Ostavljanje cigareta je stoga siguran način da poboljšate čulo mirisa.

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd