fbpx
Skip to main content
Alergija

DOKTOR UPOZORAVA: Alergija nije bezazlena! Evo kako da SMANJITE SIMPTOME I SPREČITE RESPIRATORNE INFEKCIJE

Foto: Shutterstock
U ovo doba godine se susrećemo sa simptomima alergije.

Alergija je neprimereni i neuobičajeni odgovor imunog sistema organizma na stranu supstancu – alergen. U sklopu ove neprimerene reakcije organizma, dolazi do oslobađanja histamina koji dovodi do pojave simptoma.

Brojni su alergeni iz prirode koji dovode do ovih reakcija. Najčešći alergeni u toku proleća i leta jesu polen drveća, trava i korova. Pored inhalacionih alergena, veoma je važno naglasiti da alergeni mogu biti i nutritivni i kontaktni. U ovom tekstu ćemo najviše govoriti o inhalacionim alergenima, obzirom na njihovu učestalost u proleće i leto.

INHALACIONI (RESPIRATORNI ALERGENI) 

Oni mogu biti iz našeg životnog prostora (grinje, buđ, prašina, životinjska dlaka) ili iz spoljne atmosfere (polen trava,  korova i drveća). Najčešći simptomi alergijske reakcije jesu u vidu alergijskog rinitisa – svrab i suzenje očiju, zapušenost, peckanje i curenje nosa, slivanje sekreta niz zid ždrela i kašalj.

U terapiji alergijskog rinitisa koriste se sledeći preparati:

  • antihistaminici
  • kortikosterioidi
  • specifična imunoterapija

Najveći nedostatak preparata koji se koriste u terapiji alergija jesta da primena antihistaminika i kortikosteroidnih preparata ne suzbija u potpunosti simptome kod svih pacijenata. Takođe, kao neželjeno dejstvo antihistaminika se može javiti i pospanost, suva usta i poremećaji vida i izuzetno retko uticaj na psihofizičke sposobnosti.

ŠTA DODATNO MOŽEMO PREDUZETI U SEZONI ALERGIJA?

Veoma važnu ulogu kako u prevenciji, tako i u terapiji alergija imaju prirodni proizvodi – vitamini, minerali i probiotici.

Dokazana je opravdanost primene vitamina i minerala u prevenciji i sprečavanju nastanka alergijskih reakcija. Naime, vitamin C deluje kao prirodni antihistaminik tako što smanjuje oslobađanje histamina, a pored toga dovodi i do njegove brže razgradnje. Samim tim simptomi alergija budu blaži ili čak i neprimetni.

Opravdana je i primena cinka u prevenciji i lečenju alergija, obzirom da cink utiče pozitivno na imuni sistem, a pored toga ima i antioksidativno dejstvo tako da doprinosi očuvanju homeostaze ćelija.

Takođe, selen ima veoma jak antioksidativni efekat, jer pomaže aktivnost enzima koji štite ćelije od oksidativnog oštećenja, a pored toga služi i jačanju imuniteta pa se često koristi u prevenciji alergija.

Obzirom da su simptomi alergije često nalik respiratornim infekcijama, ja svojim pacijentima savetujem primenu BiVits preparata Vitamin C i Cink, obzirom da ova kosuplementacija doprinosi kako smanjenju alergijskih simptoma, tako i sprečavanju respiratornih superinfekcija.

Da bismo preventivno delovali na nastanak alergija, važna je i upotreba probiotika jer  pomaže uspostavljanje crevne flore, koja štiti od mnogih tegoba uključujući i autoimune bolesti.

dr med. Nikola Stojkovic
Doktor medicine

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd