fbpx
Skip to main content
stopala

OVAKVE IZBOČINE NA TELU MOGU BITI OPASNE: Obratite pažnju da li ih imate - evo šta kažu lekari

Foto: Shutterstock
Informeišite se o ovom čestom problemu!

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave otekline, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo povredu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvu simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem, piše Bright Side.

Kako prepoznati

Medicinari takve izrasline zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste, ali može se pojaviti i na površini dlana ili na unutrašnjoj strani prstiju.

Obično je veliko od nekoliko milimetara do 2 centimetra, a tek se ređe javlja u većim dimenzijama. Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem – već zaista mogu smanjivati kvalitetu života i uzrokovati zdravstvene probleme.

ruka
ruka
Foto: Shutterstock

Zašto nastaje?

Na nastanak gangliona utiču ponavljane "mikrotraume", odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj u zglobu i tetivnim omotačima. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tekućina koja se kreće samo u smjeru ka ganglionu. Ako se uspostavi obrnuti tok ili vrećica pukne, ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovine bolesnika.

Posledice

Osim vidljivog izbočenja, drugi se simptomi retko javljaju. Može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, ali lekari upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake.

Najčešći oblik lečenja je hirurško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, lekari savetuju da potražite pomoć doktora primetite li takvu izraslinu.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd