fbpx
Skip to main content
konzerva

Često jedete HRANU IZ KONZERVE? Nutricionisti otkrivaju kako UTIČE NA ZDRAVLJE, na jedno POSEBNO UPOZORAVAJU

Foto: Profimedia
Glavna briga stručnjaka su same konzerve – mnoge koriste takozvani bisfenol A ili BPA

Večno pitanje koje muči većinu onih koji se trude pridržavati izbalansiranog načina ishrane je svakako ono o hrani u konzervama. Da li uopšte zdrava, sadrži li štetne sastojke, koliko bismo je često smeli jesti..? 

Za BBC o tome je progovorilo nekoliko stručnjaka, s ciljem da informišu ljude o njihovim prehrambenim navikama i stanu na kraj predrasudama. Reč je o diplomiranim nutricionistima s višegodišnjim iskustvom.

Stavite SIRĆE u VODOKOTLIĆ i ostavite ga da deluje: Trik koji će vam olakšati život! (VIDEO)

Stavite SIRĆE u VODOKOTLIĆ i ostavite ga da deluje: Trik koji će vam olakšati život! (VIDEO)

ZNATE LI ŠTA SU OČNE MUŠICE? Ako pred očima ponekad vidite SVETLUCAVE TAČKICE I MANTA VAM SE - evo šta to znači

ZNATE LI ŠTA SU OČNE MUŠICE? Ako pred očima ponekad vidite SVETLUCAVE TAČKICE I MANTA VAM SE - evo šta to znači

Kako bi se konzervisana hrana zagrevala na temperaturi pri kojoj se uništavaju bakterije, buđ i kvasci te inaktiviraju enzimi (termičko konzervisanje na vrlo visokim temperaturama). Kao i kod "običnog" kuvanja, to znači da dolazi do uništavanja određenih nutrijenata.

Najbolje opcije

Upravo iz tog razloga, mnogi smatraju da je konzervisana hrana zapravo vrlo siromašna nutrijentima, a između takve i smrznute, biraće ovu drugu. No to nije uvek pametnija ni bolja opcija, kažu nutricionisti.

Riba tilapija
Foto: Profimedia

- Postoji čitav niz konzervisanih vrsta hrane koje možete jesti - od voća, povrća, krompira i mahunarki poput leblebija i leće do ribe, pa čak i gotovih supa, prženog kukuruza i chilija. No neke su vrste, nutricionistički gledano, bolje od drugih. Konzervisana riba poput lososa je vrlo zdrava. I mahunarke su dobar izvor proteina i nemaju mnogo masti", objašnjava Bridžet Benelam za BBC.

- Nažalost, do danas nemamo mnogo podataka o uporedbi konzervisane i smrznute hrane", dodaje ona uz napomenu da značajniji gubitak nutrijenata ni u jednoj ni u drugoj opciji ne bi trebao postojati.

Glavni nutrijenti koji se gube u procesu konzervacije neki su vitamini topljivi u vodi, a ključni su za zdravu kožu, krvne žile, kosti i nervni sistem - ipak je, dugoročno, najbolje najčešće birati svežu hranu.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd