fbpx
Skip to main content
dečko i devojka jedu lubenicu

Kad čujete KOLIKO su ZDRAVE za vaš organizam, nikada više nećete bacati semenke od lubenice

Foto: Profimedia
I zato, ovog leta grickajte semenke i budite zdravi!

Stiže sezona lubenica. Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli da se leti rashladi ovom poslasticom.

Međutim, koliko znate o njenim semenkama? Ljudi ih uglavnom izbacuju i jedu samo meso lubenice. Naučnici tvrde da su one veoma zdrave za naš organizam!

ALARMANTNO: Prodavci pumpaju lubenice ovim OTROVOM KOJI IZAZIVA RAK da bi bile slađe! (VIDEO)

Istraživanje kaže da su semenke lubenice odlične za naš probavni sistem. One sadrže vlakna koja se bore protiv upala i pospešuju varenje. Semenke su prirodni diuretici, pomažu kod problema sa kamenom u bubregu, kao i kod urinarnih problema.

Semenke lubenice takođe sadrže citrulin, koji ima antioksidantna svojstva. Već znamo da su antioksidansi borci protiv oštećenja ćelija u našem organizmu i da su veoma važni kao preventiva različitim bolestima, naročito kancera.

GREŠILI STE: Pogledajte ovaj video i saznaćete kako zaista treba da se SEČE LUBENICA! (VIDEO)

Semenke takođe sadrže nezasićene i polizasićene masti, koje pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi. To znači da one zapravo pomažu u sprečavanju srčanih oboljenja, kao i moždanog udara.

kriške lubenice
Foto: Profimedia

Dobar način da se iskoriste svi potencijali ovih semenki je da ih kuvate oko 45 minuta, nakon čega bi trebalo da popijete tečnost u kojoj su se kuvale. Još jedan recept je da ih ispečete u rerni 15-ak minuta, na temperaturi od 160 stepeni.

Ako vam se ne dopada njihov ukus, možete im dodati so i maslinovo ulje, šta god vama prija. Semenke lubenice su inače bogate gvožđem, folnom kiselinom i magnezijumom. Što se kalorija tiče, ne morate da brinete. 30 grama (400 semenki) sadrži samo 158 kalorija.

I zato, ovog leta grickajte semenke i budite zdravi!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd