fbpx
Skip to main content
krompir

OPREZ: Ukoliko primetite ove PROMENE na KORI KROMPIRA, nemojte ga jesti, može IZAZVATI TROVANJE

Foto: Profimedia
Čak i u slučaju da se ljuska odstrani...

Krompir je omiljena hrana mnogih. Pored toga što je ukusan, veoma je jeftin i u isto vreme hranljiv i možete ga kombinovati uz razna jela ili ga jesti kao glavno jelo. 

Međutim, ukoliko ste nedavno kupili veću količinu obratite, pre pripreme kako krompir izgleda jer se može desiti da zbog ovih promena više nije za jelo. 

JEDNOSTAVNO JE: Da biste sprečili gomilu bolesti potrebno vam je SAMO OVO!

JEDNOSTAVNO JE: Da biste sprečili gomilu bolesti potrebno vam je SAMO OVO!

ZNAK PADA IMUNITETA: Evo ZAŠTO se HERPES stalno POJAVLJUJE, morate REAGOVATI HITNO i ukloniti ga

ZNAK PADA IMUNITETA: Evo ZAŠTO se HERPES stalno POJAVLJUJE, morate REAGOVATI HITNO i ukloniti ga

Stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje. Lako je pomisliti da bi ih samo trebalo ukloniti s krompira kako bi on bio jestiv, ali – niste svesni problema. Prema pisanju Healthline portala, zelena boja na krompiru javlja se kada on počne s proizvodnjom hlorofila, što je prirodan proces.

krompir
krompir
Foto: Profimedia

Kada primetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako se radi o višem nivou, može biti opasan za ljude, piše Ordinacija.hr.

Nivoi solanina su najveći u kori krompira, pa ćete ljuštenjem svakako otkloniti deo toksina (oko 30 odsto), ali nećete rešiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko to tačno ove komponente treba da bude u krompiru da vama bude loše, ali jedna studija je otkrila da 0,6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti.

Posebno je važno da takve krompire držite podalje od dece koja imaju puno nižu telesnu masu, pa mogu i jače da osete posledice trovanja solaninom.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd