fbpx
Skip to main content
Gozba

MOŽETE UMRETI! Detoksikacija nakon praznika nije nimalo dobra, a SVI TO RADITE

Foto: Profimedia
Razlog je i logičan.

Nakon priče o ženi koja se prošle godine sebe dovela u životu opasnost zbog novogodišnje detoksikacije biljnim čajevima, pa su se britanski lekari pozabavili ovim pojmom. 

Britanka (47) je posle novogodišnjih praznika i svakakve trpeze koji oni nose, probala svoj organizam da očisti vitaminom B, valerijanom, sporušom, glutaminom i teaninom, uz ispijanje velike količine vode. Zbog svega toga, ona je izgubila svest, a oporavila se nakon intenzivnog lečenja u bolnici. Testovi su pokazali da je imala opasno nizak nivo soli u organizmu. 

Iako se čini korisnim da se organizam očisti nakon novogodišnjih praznika, taj koncept nije nužno zdrav i nema podršku medicinske zajednice, objavio je časopis British Medical Journal.

U SAT VREMENA UMRE ŠESTORO LJUDI: Od ove bolesti je PREMINULO najviše SRBA u 2016. godini

flaša sa vodom
Foto: Profimedia

- Prekomeran unos vode kao način 'čišćenja organizama' bazira se na pogrešnom verovanju da se na taj način sve što je štetno može -'isprati' iz organizma" - napisali su lekari.

Dodaju i da, uprkos suprotnim marketinškim tvrdnjama, biljni suplementi nisu bez nuspojava. Britanski dijetetski savez dodaje da je cela ideja detoksikacije zapravo glupost, prenosi BBC.

- Ne postoje čarobne tablete, napici, losioni ili flasteri. Telo čine brojni organi, poput kože bubrega i jetre koji neprestano pročišćavaju organizam od glave do pete - podsećaju lekari. 

- Organizam treba da bude hidriran, ali previše vode može biti jednako opasno kao i premalo. Iako zvuči predvidljivo, razumna prehrana i redovna fizička aktivnost najbolja su strategija za održavanje zdravlja- zaključili su.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd