fbpx
Skip to main content
PHYSIO

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

Doc. dr Jasmina Stojanović, Foto: Promo
Šta kada imate problem sa sinusima?

Kijanje i curenje nosa su dosadni simptomi prehlade, ali ako dodate bol i pritisak oko nosa, velika je šansa da imate infekciju sinusa (sinusitis). Sa Doc. dr Jasminom Stojanović, predsednicom Sekcije za otorinolaringologiju Srpskog lekarskog društva razgovaramo da li je infekcija sinusa opasna i kako se sprečavaju komplikacije.

Šta je sinusitis, a šta rinitis?

Sinusitis predstavlja zapaljenski proces sluznice sinusa. Može biti akutni i hronični. Termin sinusitis se poslednjih godina pogrešno se meša sa terminom rinosinusitis zbog velike sličnosti u uzrocima i u toku bolesti, kao i čestom kliničkom udruženošću zapaljenskog procesa sluznice nosnih šupljina i sluznice sinusa. Ipak, moramo naglasiti da postoje i sinusitisi bez rinitisa, bar u prvoj fazi nastanka. Takav je npr. sinusitis koji se javlja kao posledica kvarnih zuba ili sinusitis traumatskog porekla, navodi Doc. dr Stojanović.

Sinusitisi su potencijalno opasna oboljenja, a neke forme hroničnog sinusitisa, mogu izazvati i komplikacije, koje predstavljaju urgentna stanja u medicini.

PHYSIO
Foto: Shutterstock

Gornji i donjih disajnih putevi su međusobno povezani, tako da možemo govoriti o ujedinjenom disajnom putu. Zbog toga se neretko zapaljenje sluznice nosa i sinusa spušta, širi pa tako dolazi do razvoja upale bronhija i pluća, objašnjava Doc. dr Stojanović.

Sinusitis je najčešće izazvan virusima, bakterijama i gljivicama, javlja se i kao reakcija na alergene koje udišemo, trauma ili kombinaciju ovih faktora. Virusne i bakterijske infekcije disajnih puteva uglavnom se prenose kontaktom (sa osobe na osobu), tako da je važno svakodnevno pranje ruku, naročito posle brisanja nosa ili kijanja, kao i često provetravanje prostorija.

U najvećem broju slučajeva sinusitis predstavlja bakterijsku infekciju koja nastaje širenjem infekcije iz nosa. Najčešći uzročnici su streptokoke, virus gripa, stafilokoke i ešerihija. Mikotični, gljivični sinusitis najčešće izazivaju kandida i aspergilus.
U kliničkoj slici dominira: otežano disanje na nos, smanjen ili potpuni gubitak mirisa, glavobolja, slivanje sekreta, nadražajni kašalj. Od opštih simptoma mogu biti prisutni povišena telesna temperatura, malaksalost.

Terapija rinosinusitisa se zasniva na korekciji svih faktora koji utiču na razvoj bolesti. Lečenje podrazumeva terapiju antibioticima, antimikoticima, kao i primenu kortikosteroida ili kapi za nos. Hiruškom lečenju pristupamo kada lečenje ne da adekvatan odgovor, navodi Doc. dr Stojanović.

Značajna je i higijena nosa koja se postiže redovnim ispiranjem nosne šupljine propolisom i N-acetilcisteinom u slanim rastvorima, jer se na taj način pospešuje čišćenje, protivupalni i antimikrobni efekat i dodatno pomaže jačanje lokalnog imuniteta. 

Prilikom otežanog disanja na nos, mi refleksno počinjemo da dišemo na usta, što za posledicu može imati sušenje sluzokože grla. Takođe, posledično se može javiti i infekcija gornjih disajnih puteva, gubitak mirisa ili ukusa, navodi Doc. dr Stojanović.

Moja preporuka su PropoMucil® Physio rastvori koji svojim aktivnim principima, sa prečišćenim propolisom i N-acetilcisteinom uz dodatak etarskih ulja nane i eukaliptusa pružaju višestruku zaštitu: potpomažu eliminaciju bakterija i virusa, smanjuju otok, vlaže i regenerišu sluzokožu nosa, olakšavaju tegobe i poboljšavaju prohodnost disajnih puteva. Zdrav i prohodan nos je uslov za zdrave donje disajne puteve, a i ceo organizam.

Upotrebu ovih sprejeva preporučujem i preventivno, jer mogu pomoći da se spreči ulazak virusa i bakterija u disajne puteve.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd