fbpx
Skip to main content
dete

OVU TEMPERATURU NIKAKO NE SKIDAJTE: Lekar upozorava da ćete samo PRODUŽITI AGONIJU

Foto: Profimedia
Inflamatorne infekcije su jedan od osnovnih uzroka povišene temperature

Povišena temperatura je nešto sa čime smo se svi susreli i zasigurno ste čuli za barem nekoliko narodnih metoda kako skinuti temperaturu. No, koliko su one zaista delotvorne? Da biste znali koji je najbolji lek za temperaturu treba najpre da vam bude jasno šta je temperatura i kako tačno deluje na organizam.

Zato ćemo se u narednim redovima najpre pozabaviti opštim pitanjima o povišenoj temperaturi, zatim ćemo vam pružiti proverene metode za njeno skidanje, bilo da se pojavljuje kod dece ili kod odraslih.

OBOLELI OD OMIKRONA MISLE DA IH OVO PIĆE LEČI: Lekari upozoravaju da VRAĆA UPALE i da je OPASNO ZA GRLO

OBOLELI OD OMIKRONA MISLE DA IH OVO PIĆE LEČI: Lekari upozoravaju da VRAĆA UPALE i da je OPASNO ZA GRLO

OVO MLEKO JE OPASNO, NE KUPUJTE GA: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama

OVO MLEKO JE OPASNO, NE KUPUJTE GA: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama

Večita je dilema da li treba odmah popiti lek za skidanje temperature, čak i onda kada živa na toplomeru jedva prelazi 37,5 ili treba sačekati dok ona ne skoči. Doktori stalno upozoravaju da je povišena temperatura naša najsnažnija urođena zaštita od virusa i bakterija, ali malo ko se toga drži, pogotovu kada se radi o deci.

S dolaskom zime povećava se broj obolelih od prehlade, upala i infekcija prouzrokovanih virusima i bakterijama koje prati temperatura. I zato evo šta treba uraditi kada skoči temperatura, koji je to momenat kada treba popiti nešto za njeno skidanje i šta raditi ako su noge i ruke hladne, a osoba gori od temperature.

Osnovno pravilo

Temperatura se spušta lekovima tek kada pređe 38,5, podseća dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Voždovac" za Blic.

- Visina temperature, međutim, ne ukazuje nužno da se radi o ozbiljnoj situaciji. Manja bolest može prouzrokovati visoku temperaturu, a katkada ozbiljna bolest ne mora podići telesnu temperaturu. Treba voditi računa i odmah se javiti lekaru kada osoba ima drhtavicu, malaksalost, a temperatura joj je niska. To je razlog da se dodatno ispita zasto se to događa - upozorava dr Dimitrijević.

temperatura
temperatura
Foto: Profimedia

Visoka temperatura sprečava razvoj virusa

Posledica blagog povišenja telesne temperature je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upala. Visoka temperatura ili groznica stanje je kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca.

Telu možete učiniti više štete ukoliko se odlučite na to da spuštate nižu temperaturu od 38,5 stepeni, jer ne dopuštate telu da se samostalno izbori sa infekcijom. Povišena temperatura obično traje oko 3 dana, a ako već neko vreme imate čak i blago povišenu telesnu temperaturu trebalo bi da se obratite svom lekaru.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd