fbpx
Skip to main content
Menstrualni bolovi

BOLI VAS STOMAK? Razlog je možda ovo, a rešenje je više nego jednostavno

Foto: Profimedia
Nadutost – problem savremenog čoveka

Da li je stomak prvo što primetite na sebi kada se pogledate u ogledalo? Osećaj nadimanja, nadutost i prisustvo gasova zaista mogu da „pokvare” dan. 

Sa ass. dr Srđanom Markovićem, gastroenterologom iz KBC Zvezdara, smo razgovarali zašto se javlja nadutost i kako rešiti ovaj neprijatan i veoma čest problem.

Dr Srđan Marković
Dr Srđan Marković
Foto: Promo

Nadutost u trbuhu ne zna za godine - ona je čest problem koji se javlja kod ljudi svih uzrasta. Razlog leži u glavnom uzroku nadutosti - gasovima, koji se normalno nalaze u crevima. Ipak, njihovo povećano prisustvo dovodi do neprijatnih simptoma.

Iako nadutost obično ne ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem, ona i te kako može da poremeti kvalitet života. Vrlo često je praćena bolom i grčevima u trbuhu, koji nastaju kao posledica rastezanja creva koje gasovi izazivaju i remete svakodnevno funkcionisanje. Zato je nesumnjivo da povećane gasove iz creva treba eliminisati.

Za pravilno rešenje problema nadutosti, potrebno je da otkrijemo šta je u našim životnim navikama podstiče ili koje promene u našem organizmu je izazivaju.

Veća količina gasova u crevima može da nastane u situaciji kada manje žvaćemo hranu i tada progutamo veću količinu vazduha. Sa druge strane,  može se javiti i kada konzumiramo hranu bogatu koncentrovanim šećerima i mastima. Ove supstance postaju pogodna hrana bakterijama koje se nalaze normalno u crevima, ali usled ovakve ishrane  počnu  da stvaraju gasove koji postaju uzrok tegoba. Veća količina gasova i nadutost u trbuhu mogu nastati i usled širenja loših bakterija koje u crevima stvaraju gasove. 

Genetika i okruženje su takođe faktori koji mogu doprineti pojavi nadutosti u sklopu sklonosti ka otežanom varenju, i to su faktori koje ne možemo da promenimo. Stres, brz tempo života, pušenje, brza hrana utiču na rad creva i pojavu nadutosti. To su promenljivi faktori i čovek treba da menja navike i pomogne sebi. Bitno je promeniti način ishrane, za početak bez prekomernog unosa masne hrane i slatkiša. Treba pronaći meru i balansirano se hraniti, izbegavati stres u granicama mogućeg.  

A da li je uvek moguće? Sigurno da nije. Zato postoje preparati koji mogu da pomognu i smanje nadutost. Imam odlično iskustvo sa preparatom Flobian®, švedski patent koji sadrži aktivan sastojak koji doprinosi smanjenju osećaja nadutosti. Deluje u crevima, direktno na uzrok, čime se sprečava stvaranje gasova i smanjuje nadutost. Potpuno je bezbedan za dugotrajnu primenu. U tretmanu nadutosti i gasova savetuje se primena najmanje 4 nedelje radi dugotrajnijeg rešavanja ovog problema. Kliničke studije pokazuju da kod takve primene postoje značajana poboljšanja ovih tegoba i veliki broj zadovoljnih pacijenata.

Povremena nadutost uglavnom ne predstavlja problem. Međutim, uzroci mogu biti i eventualno prisutna organska oboljenja kao što su: gastritis, Helicobacter Pylori, netolerancija na laktozu, ozbiljnija oboljenja debelog creva itd., ali i funkcionalni poremećaji - sindrom nervoznog creva i dispepsija. Bitno je naglasiti da ukoliko se, i pored primenjenih mera, simptomi otežanog varenja ne povuku, ili čak budu praćeni dodatnim tegobama kao što su mučnina, povraćanje, bolovi, prisustvo krvi u stolici, opstipacija ili dijareja, gubitak telesne težine, povišena temperatura, neophodno je da se javite vašem lekaru kako biste bili sigurni da ne postoji neka druga prikrivena bolest.


 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
8 Beograd