fbpx
Skip to main content
jaja

Ako ovo vidite na jajetu ODMAH GA BACITE jer može biti JAKO OPASNO ZA ZDRAVLJE

Foto: Profimedia
Oprez!

Jaja su čest izbor za brzi doručak jer nepostoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuvati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu - ukus će svejedno biti odličan. Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izabremo ona koja su najbolja. 

Uzimamo ona koja su nam "lepa na oko", a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbegavamo. Stručnjaci su rezrešili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbedna za upotrebu.

Jaja
Foto: Profimedia

"Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa,  dok jaje još "putuje" kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa", tvrde oni. 

Da li je bezbedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je - "da". Najvažniji deo kada je u pitanju bezbednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija. 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd