fbpx
Skip to main content
kineska hrana

POSTAĆE VAM STIL ŽIVOTA: Tao dijeta menja navike iz korena, ali donosi i ODLIČNE rezultate!

Foto: Profimedia
Probajte, možda je baš prava stvar za vas.

Za pojedine ljude, sama reč "dijeta", izaziva nelagodu i glavobolju, jer su svesni da zahteva mnoga ograničenja u konzumiranju hrane, a najčešće je ishod neizvestan.

Za nekoga će jedan tip ishrane odgovarati, nekom drugom neće, ali zato su Kinezi izmislili "Tao dijetu", kojoj skoro svako može da se prilagodi.


Anastasija Ražnatović u FARMERICAMA koje će OBELEŽITI SEZONU: Ima sjajan predlog KAKO da ih kombinujete!

Nakon što je dečko OSTAVIO, rešila je da mu se OVAKO OSVETI i dobila TRI MESECA ZATVORA!

Nakon što je dečko OSTAVIO, rešila je da mu se OVAKO OSVETI i dobila TRI MESECA ZATVORA!

"Bio je opsednut mnome, snimio je NEPRIMERENE fotografije..." Manekenka priznala da je SILOVANA sa 7 godina

"Bio je opsednut mnome, snimio je NEPRIMERENE fotografije..." Manekenka priznala da je SILOVANA sa 7 godina

Prvi lekari u Kini su bili kuvari i poznavali su tajne akupunkture, meditacije i masaže. Oni su stalno tražili balans između dve energije prirode – jin i jang, tj. dugo traženi srednji put. Taoizam nas uči da svaki čovek ima svoju energiju, poseban način ishrane, mesta gde mu je predodređeno da živi, doba dana koji mu najviše prija, ali postoje prinicipi koji većini ljudi odgovaraju.

Prema njemu, svaka namirnica nosi određenu energiju i temperaturu. Tip hrane, način prerade i začini koje konzumirate utiču na fizičku konstituciju i temperament čoveka. Fundamentalni princip, koji se po taoizmu naziva digestivna vatra, stomak naziva jednim velikim loncem koji vari hranu na 38 stepeni.  U odnosu na temperament pojedinca, vatra je jača ili slabija, a ako ishrana nije odgovarajuća, dolazi do disbalansa.

Stavite povrće u centar tanjira. Biljke su vrlo važne, jer one prenose energiju prirode. Žitarice bi trebalo da dominiraju u vašem tanjiru, na kojem bi takođe trebalo da budu i alge, tofu, meso, riba i to sve dva puta dnevno. Ako one stoje u centru tanjira, znači da tako širi pozitivna energija i samim tim će ona, preko hrane, uspostaviti balans u našem organizmu. Kada je voće u pitanju, konzumirajte ga dva puta dnevno, između obroka.

Povrće
Povrće
Foto: Profimedia

Izbegavajte hranu koja podstiče inflamatorne procese. Kinezi se klone mlečnih proizvoda, prostih šećera, masnog mesa i masti svih vrsta. Teški su za varenje, zamaraju organizam i zadržavaju tečnost u njemu.

Pijte na pravi način. Nemojte piti ništa u toku obroka ili odmah posle njega, jer tako razređujete želudačne kiseline i ometate varenje. Pića koja se preporučuju jesu  (biljni) čaj (kuvan na temperaturi od 70 stepeni) i obična voda. Zaboravite kafu, gazirana pića i alkohol.

Kako da kuvate i da sečete namirnice? Komadići namirnica bi trebalo da se seckaju na veličinu zalogaja, a povrće da se kuva kratko na jakoj vatri, i to sa malo ulja. Takva spremljena hrana je puna vitamina, a brzo se i vari.

Ako jedemo previše ili neodgovarajuću hranu, telo sagoreva više energije, pa samim tim je prinuđeno da radi na višoj temperaturi i tako brže stari. Tao dijeta vas podseća da je konzumiranje previše anrioksidanasa jako loše, jer telo neće upotrebiti dovoljno energije. Iako su neke namirnice kvalitetnije od drugih, nijedna od njih nije samostalno dovoljna za zdrav život.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
19 Beograd