fbpx
Skip to main content
stres

PRIRODNI LEK protiv STRESA: Pomaže i kod nesanice, glavobolje, pa čak i herpesa

Foto: Profimedia
Ako se stres javlja duže vreme i konstantno, obratite se vašem lekaru

Stres se danas nalazi na prvom mestu liste uzročnika gotovo svih oblika emocionalnih tegoba koje bukvalno mogu narušiti naše zdravlje.

Novija istraživanja pokazuju da čak 77 posto osoba oseća psihološke i fizičke simptome koji su posledica izloženosti stresu, posebno na duže vreme.

STOMAK TI JE NADUT, A NISI SE PREJELA? Evo šta je u pitanju, OVO moraš ODMAH da uradiš!

STOMAK TI JE NADUT, A NISI SE PREJELA? Evo šta je u pitanju, OVO moraš ODMAH da uradiš!

Slavna glumica PROGOVORILA nakon 30 GODINA ĆUTANJA: Ujak me je ZLOSTAVLJAO od moje 5. godine! (FOTO)

Slavna glumica PROGOVORILA nakon 30 GODINA ĆUTANJA: Ujak me je ZLOSTAVLJAO od moje 5. godine! (FOTO)

Većini osoba poznat je taj osećaj kada iz glave ne mogu izbaciti brige, kada s napetošću u grudima ležemo i budimo se svaki dan. Sve do trenutka kada se ne možemo više opustiti niti kada si to možemo priuštiti, tada je pomoć stručnog lica neophodna i preporučuje se.

Međutim, ako prirodan lek od poznate biljke, matičnjak, može pomoći kod ublažavanja stresa.

Ublažava stres

Matičnjak ublažava simptome stresa, pomaže u opuštanju i popravlja raspoloženje. Studija iz 2004. pokazala je da uzimanje matičnjaka može da smanji negativan uticaj stresa na raspoloženje. Ispitanici koji su uzimali suvi ekstrakt lista matičnjak u formi kapsula tokom istraživanja prijavili su da se osećaju "značajno manje uznemireno".

Matičnjak
Foto: Profimedia

Pomaže kod nesanice i drugih poremećaja sna

Kombinacija matičnjaka i valerijane pomaže osobama koje imaju problema sa nesanicom. Istraživanje iz 2006. pokazalo je da kombinacija ove dve lekovite biljke ublažava probleme sa spavanjem i uspavljivanjem za 70 do 80 odsto.

Ako imate problema sa spavanjem, pre nego što odete u krevet popijte šolju čaja od valerijane i matičnjaka.

Učinkovit protiv herpesa i groznice

Na prvi znak groznice, možete matičnjak naneti na problematično mesto. Napravite obloge, tako što ćete četiri kašičice lista matičnjaka preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Kad se čaj ohladi, natopite komadiće vate ili gaze, i te obloge tokom dana držite na mestu na kojem vam je izašla groznica.

herpes
Foto: Profimedia

Rešava glavobolju

Ako vas često boli glava, možete pokušati da pijete čaj od matičnjaka, a ako to ne pomogne, trebalo bi da probate sa matičnjakom u kapsulama, pri čemu je preporučena doza između 300 i 600 miligrama do tri puta dnevno. Ali, da biste osetili neki efekat potrebno je da matičnjak pijete u kontinuitetu neko vreme, bar desetak dana.

Ako se bilo koji od ovih simptoma i stres javljaju duže vreme i konstantno, obratite se vašem lekaru.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-10 Beograd