fbpx
Skip to main content
Promo

Šta je to što šteti našem zdravlju jednako kao pušenje, a mnogi ga zanemaruju?

Foto: Promo
Za nedostatak fizičke aktivnosti tvrdi se da je štetan isto koliko i pušenje

Da li ste znali da je fizička neaktivnost četvrti vodeći faktor rizika sa fatalnim posledicama? Neaktivnost takođe povećava rizik od mnogih zdravstvenih tegoba uključujući: koronarnu bolest, povišen krvni pritisak, moždani udar, metabolični sindrom, dijabetes tipa 2, rak dojke, rak debelog creva kao i depresiju. Svetska zdravstvena organizacija dodaje da neadekvatna fizička aktivnost i njen izostanak smanjuju životni vek od 3 do 5 godina.

Mnoštvo kliničkih studija daje slične zaključke – vežbanje je u današnje vreme, kako prevencija, tako i lek i ni u kom slučaju ga ne smemo zanemariti. Na nama je samo da odaberemo disciplinu koja nam odgovara i uz univerzalnu FitPass članarinu krenemo na put zdravijeg, boljeg i bezbednijeg života.

Više detalja na www.fitpass.rs

Za nedostatak fizičke aktivnosti tvrdi se da je štetan isto koliko i pušenje.

U današnje vreme, pokazalo se da su gojazni ljudi, kao i oni koji nisu imali dovoljno fizičke aktivnosti u prethodnom periodu, podložniji virusima i slabljenju imuniteta. Gojazne osobe ili one koji pretenduju to da budu, imaju dvostruko veću verovatnoću da umru od Covid-19 virusa kao i od drugih vrsta gripa.

Studije dalje pokazuju da je kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 ili drugim metaboličkim sindromima, čak 10 puta veća verovatnoća za fatalni ishod od korone.

Višak telesne masti remeti imuni sistem i izaziva hroničnu upalu i akutne respiratorne sindrome često viđene kod gripa i ostalih respiratornih virusa. Taj odnos je potvrđen tokom pandemije svinjskog gripa 2009. Tada je čak 61% pacijenata sa ovim virusom koji su preminuli u bolnici u Kaliforniji – bilo gojazno.

U današnjem svetlu pandemije korona virusa, od prvih 2204 pacijenata koji su primljeni na intenzivnu negu u Velikoj Britaniji, njih 72% je bilo gojazno ili imalo višak kilograma.

Dakle, jasno je da postoji značajna veza između gojaznosti i oslabljenog imunološkog sistema. Međutim, važno je napomenuti da metaboličke bolesti i disfunkcije povezane sa gojaznošću (visoki krvni pritisak, visok nivo holesterola…) mogu uticati i na ljude koji nemaju problem sa kilažom i kojima je količina masti u krvi na zadovoljavajućem nivou. Pojedinci normalne težine, ali lošeg metaboličkog zdravlja, imaju tri puta veći rizik od smrtnosti izazvanom kardiovaskularnim problemima u odnosu na ljude sa normalnom težinom i dobrim metaboličkim stanjem. Što se tiče rizika od virusa Covid-19, ova prva grupa je desetostruko rizičnija u odnosu na drugu. Zaključak je da ne postoji zdrava težina, već samo i isključivo zdrava osoba.

Istraživanja kažu da vežbanjem smanjujemo rizik od ozbiljnijih bolesti do 50%, a od rane smrti 30%. Fizička aktivnost povećava samopouzdanje, raspoloženje, kvalitet sna i energiju, a smanjuje rizik od stresa, depresije, demencije i Alchajmerove bolesti.

Zdrav zaposleni je srećan zaposleni

Za sve kompanije koje brinu o svojim zaposlenima, FitPass omogućava benefitnu cenu za više od 650 sportskih objekata. Pored teretana, zaposlenima je na raspolaganju preko 70 različitih disciplina, među kojima su bazeni, ples, joga, masaža, timski sportovi, grupini treninzi i drugo...

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd