fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

SVI SE BOJE LOŠE DIJAGNOZE: Šta su TUMOR MARKERI i koliko su oni zapravo pouzdani

Foto: Profimedia
Tumor marker je od luksuza postalo sastavni deo svake ordinacije opšte prakse.

Tumor markeri ne mogu sa stoprocentnom sigurnošću da ukažu da neko ima karcinom, ali lekarima služe kao dobra smernica u postavljanju konačne dijagnoze. Evo zašto su tumor markeri CEA i CA 19-9 posebno važni...

Tumorski marker je supstanca koju produkuje sam tumor ili je stvaraju ćelije domaćina kao odgovor na prisustvo tumora u organizmu. U dijagnostici se koriste kao jedna od dopunskih procedura koja upotpunjuje kompletno ispitivanje, a koji tumor markeri su posebno važni i koliko su pouzdani u otkrivanju malignih bolesti, govorila je za Blic dr Ivana Đurića, lekara opšte prakse.

CEA

Tumor marker je od luksuza postalo sastavni deo svake ordinacije opšte prakse. Posebno važni tumor markeri su CEA i CA 19-9. CEA predstavlja protein koji stvaraju različite vrste tumora, ali i fetusa u razvoju. Otkriva se putem krvi jer ga tumorske ćelije otpuštaju u naš krvotok – kaže dr Đurić.

Koji tumori stvaraju CEA antigen?

CEA antigen pre svega stvaraju tumori debelog creva i rektuma, ali i tumori dojke, jajnika, gastrointestinalnog trakta, prostate, jetre, pankreasa i pluća. Ali on takođe može da skoči kod pušača, osoba koje boluju od ciroze jetre, upale creva, pankreatitis...

Koje su povišene vrednosti za tumor marker CEA?

U zavisnosti od laboratorije do laboratorije vrednosti CEA tumor markera mogu da variraju - do 3 ng/ml za nepušače i do 5 ng / ml za pušače. Benigne promene daju vrednosti do oko 20 ng/ml dok vrednosti preko 100 ng/ml znače da već verovatno postoje metastaze.

CA 19-9

bolnica
bolnica
Foto: Profimedia

CA 19-9 je tumor marker koga oslobađa pre svega tumor pankreasa ali i kolorektalni karcinom, karcinom pluća i žučne kese. Povišene vrednosti se mogu naći i kod drugih bolesti kao što su ciroza jetre, upala pankreasa ili kamenje u žučnoj kesi.

Koje su normalne, a koje povišene vrednosti CA 19-9 tumor markera?

Normalne vrednosti su, u zavisnosti od laboratorije, do 37 U/ml, vrednosti iznad 37 U/ml mogu da znače postojanje tumora pankreasa, jetre, žučne kese, pluća ili stomaka, s tim što povišene vrednosti do 75 U/ml mogu da znače i postojanje neke druge bolesti, kao što je ciroza jetre ili pankreatitis.

Kada lekari opšte prakse traže tumor markere CEA i CA 19-9?

Nama u opštoj praksi tumor markeri CEA i CA 19-9 predstavljaju jednu od smernica u ispitivanju pacijenata koji imaju simptome koji mogu da se karakterišu kao prvi znaci tumora. Recimo, kada nam dođe pacijent sa upornim prolivima, neobjašnjivom anemijom, bolovima koji ne prolaze ni na kakvu terapiju niti mogu da se objasne nekom bolešću - mi damo da se urade i tumor markeri. Pored njih, tražimo da se uradi i ultrazvuk stomaka, stolica na okultno krvarenje i predložimo pacijentu da poseti gastroenterologa da bi sa njim dogovorio gastroskopiju ili kolonoskopiju. Skener, nažalost, ne spada u analizu koju mogu da daju lekari opšte prakse. Njega mogu da preporuče i zakažu samo specijalisti iako bi nam on olakšao rad i otkrivanje bolesti.

Da li su povećane vrednosti CEA i CA 19-9 siguran znak tumora?

Nisu. I dalje ne postoji laboratorija koja definitivno i sa stoprocentnom sigurnošću može da ukaže da postoji karcinom. Samo 70-80 odsto tumora debelog creva daje povišene vrednosti CEA antigena, dok mnoga druga stanja daju skok u ovim tumor markerima.

Na njih ne možete da gledate sa sigurnošću, već više kao smernice koje mogu da postave sumnju na nešto. Ako postoje tegobe koje se ne mogu objasniti, onda se treba i dalje ispitivati i pokušati na sve načine naći uzrok, a opet pokušati u svoj toj jurnjavi i gomili informacija i straha zadržati zdravu pamet.

Tumorski markeri mogu biti povećani i u situacijama kada nije prisutan maligni proces u organizmu - npr. kod benignih promena, zapaljenskih bolesti digestivnog trakta, bolesti jetre (ciroza, žačepljenje žučnih kanala), kod pušača...

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd