fbpx
Skip to main content
umor

Zbog ovih NAVIKA si stalno UMORNA, sve dok ovo svakodnevno ponavljaš NEĆEŠ imati dovoljno ENERGIJE

Foto: Profimedia
Loš osećaj koji može da nestane ukoliko ispraviš ove greške.

Ukoliko često osećate umor, čak i kada ste dovoljno spavali i za vaše kriterijume imali čvrst i kvalitetan san, problem se verovatno krije u nekim životnim navikama koje se negativno odražavaju na organizam. Ovo se dešava kada ne pijemo dovoljno vode, koja je neophodna kako bi organizam normalno funkcionisao, kada preskačemo obroke, jedemo previše tešku, začinjenu hranu ili ukoliko konzumiramo previše alkohola, koji obara energiju. 

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

Jedna KAŠIČICA ovog melema UJUTRU reguliše KILAŽU, nivo HORMONA, olakšava MENOPAUZU! Odličan je za ŽENE

Jedna KAŠIČICA ovog melema UJUTRU reguliše KILAŽU, nivo HORMONA, olakšava MENOPAUZU! Odličan je za ŽENE

Umor
Umor
Foto: Profimedia

Pet do osam čaša vode je neophodno

Prema studijama sprovedenim u Laboratoriji za ljudske performanse Univerziteta u Konektikatu, čak i blaga dehidratacija može dovesti do značajnog pada nivoa energije, raspoloženja i kognitivnih sposobnosti. U studijama dehidracija je negativno uticala na energiju kod ispitanika koji su 40 minuta hodali na traci, kao i na one koji su smireno sedeli bez konzumiranja vode. Zaključak je da bez obzira na svoje dnevne aktivnosti, važno je da redovno hidrirate svoj organizam u inesete najmanje 2 litra vode dnevno. Ispitivanje pokazuje da dehidratacija dovodi do umora kod kod muškaraca i kod žena, a da osim pada energije, može uzrokovati i nepovoljno raspoloženje i nedostatak motivacije.

Jedite redovno, bar tri obroka dnevno u odgovarajuće vreme.

Tokom celog dana potrebna nam je energija koju dobijamo iz zdrave hrane bogate hranljivim sastojcima. Ukoliko preskačete obroke, naročito doručak, zalihe energije vašeg tela se iscrpljuju i osećate se malaksalo. Tokom dana ravnomerno rasporedite obroke, a prava preporuka je da konzumirate 3 glavna oboka i dve užine. Jedite male obroke bogate hranljivim sastojcima poput svežeg voća i povrća, orašastih plodova, semena, žitarice i mahunarke. Ove namirnice obezbediće vašem telu dovoljnu dozu dobre energije i smanjiti osećaj umora.

Ostavite telefon i nemojte ga koristiti bar sat vremena pre spavanja

Mnogi od nas imaju naviku da pred spavanje proveravaju poštu, čitaju vesti na telefonu ili listaju stranice društvenih mreža. Ispitivanja pokazuju da izloženost plavo-beloj svetlosti ekrana računara ili telefona pred spavanje negativno utiče na hormon melatonin koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja i buđennja. Neravnoteža melatonina može uzrokovati nesanicu i osećaj iscrpljenosti. Telefon na kraju dana zamenite knjigom, san će biti daleko kvalitetniji.

umor
umor
Foto: Profimedia

Izbegavajte masnu, začinjenu hranu

Studije su pokazale da ishrana bogata mastima može uzrokovati pospanost i manjak koncentracije. Masti nikako ne treba izbaciti iz svoje ishrane, ali umesto brze hrane i nezdravih masnoća, uzimajte zdrave masti iz masnije ribe poput lososa, maslinovog ulja koje je bogato masnim kiselinama i orašastih plodova. Izbegavajte prženu hranu, pohovanu, previše slanu ili začinjenu. Takođe, konzumiranje ugljenih hidrata je izuzetno važno za energiju, pa u svoju ishranu uključite integralni pirinač, batat, voće i druge namirnice koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

Alkohol izbegavajte pre spavanja, ali i u toku dana, svedite ga na jednu čašicu

Mnogi ljudi misle da će ih čaša alkoholnog napitka pomoći da se lakše naspavate, a efekat je potpuno drugačiji. Kada u našem organizmu ima alkohola, budimo se tokom noći, a ujutru se osećamo umornije. Nekoliko sati pre spavanja uživajte u čaši crnog vina, ali izbegavajte konzumiranje alkohola pred spavanje.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd