fbpx
Skip to main content
gorivo, cene

MASOVNO SE KRŠI: Zabrana vožnje starijih dizelaša

Foto: Profimedia/ilustracija
Stavljaju veto za određena vozila...

Gradovi Hamburg, Berlin, Štutgart i Darmštat prijavili su više od 16.000 lica koja su prekršila zabranu upotrebe starijih “neekoloških” dizel automobila.

punjenje goriva
Foto: Profimedia

Nekolicina nemačkih gradova odlučila je prošle godine da uvede zabranu upotrebe određenih dizel vozila, jer emituju mnogo azotnih oksida. Kako kažu predstavnici vlasti iz ovih urbanih sredina glavni razlog za zabranu je preporuka EU da količina azotnih oksida ne sme biti veća od 40 mikrograma po kubnom metru.

Gradske vlasti pomenutih gradova ističu da je “tamna brojka” vozila koja se i dalje koriste uprkos zabrani izuzetno velika, odnosno da je broj onih koji nisu kažnjeni za vožnju daleko veći od navedenih 16.000 lica.

ZA PLAKANJE: Sređivali prednju masku samo da ne liči na JEEP

ZA PLAKANJE: Sređivali prednju masku samo da ne liči na JEEP

OVO MORATE DA ZNATE: Predstavljamo pet zlatnih pravila za kupovinu polovnjaka

OVO MORATE DA ZNATE: Predstavljamo pet zlatnih pravila za kupovinu polovnjaka

KAO HOTEL SA 5 ZVEZDICA: Ovaj autobus ima sve što ste oduvek želeli, a cena mu je prava sitnica

KAO HOTEL SA 5 ZVEZDICA: Ovaj autobus ima sve što ste oduvek želeli, a cena mu je prava sitnica

Stvari su posebno kritične u Darmštatu gde vozači po svemu sudeći nimalo ne mare za zabrane.

Taj grad je, od juna prethodne godine kada je ova zabrana stupila na snagu, zabeležio čak 13.000 prestupa. Naime, vozila koja koriste dizel gorivo, a ne poštuju najmanje Euro 5 norme, ne mogu u određene delove grada. Isto važi i za benzinske modele koji ne poštuju minimum Euro 2 norme.

Gradski čelnici u Darmštatu ističu da je posebno teško “uhvatiti” one koji ne poštuju zabranu, jer policija ne može da prekontroliše svako vozilo koje ulazi u određeni deo grada. U Darmštatu je većina onih koji su prekršili zabranu upotrebe vozila uhvaćena kamerama, ali tek onda kada su napravili neki drugi prekršaj - prekoračili brzinu, ili prošli kroz crveno svetlo na semaforu.

Slična situacija sa evidentiranjem onih koji uprkos zabrani voze svoje “prljave” automobile po gradu je i u Štutgartu. U toj metropoli je prošle godine za period od aprila do decembra napisano nešto više od 2.900 kazni za kršenje zabrane. Zapravo, napisano ih je više od 6.700, ali je polovina odbačena na sudu nakon žalbi građana, jer su u grad ušli sa opravdanim razlogom. Podsetimo, Štutgart je zabranio upotrebu dizel vozila na celom svom području.

U Hamburgu nije dozvoljeno koristiti starija dizel vozila samo na dve deonice u gradu. U 2019. godini policija u Hamburgu evidentirala je 246 prekršaja zabrane i naplaćeno je ukupno 7.300 evra kazni.

Nemačka prestonica zabranila je upotrebu dizel vozila koja ne poštuju makar Euro 5 norme u nekoliko ulica, a ukupna dužina puta kojim ne smeju da se kreću iznosi svega 2,9 kilometara. Policija u Berlinu je od novembra 2019. godine do 20. januara ove godine kaznila 51 vozača, sve na osnovu slučajnih provera tokom redovne kontrole saobraćaja.

Kršenje zabrane nije jeftino. U Štutgartu se za automobil plaća kazna (+druge naknade) od 108 evra, isto toliko je i u Darmštatu. U Berlinu ko prekrši zabranu mora platiti 20 evra (za automobil), 25 evra je za autobuse, dok je za kamione 75 evra. U Hamburgu je kazna za vozače automobila 25 evra, a za kamione 75 evra.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19