Skip to main content
Bela mazda

MAZDA POTVRDILA - evo šta ponovo vraćaju NA DNEVNI RED! Ali jedan detalj je i dalje MISTERIJA

Foto: Profimedia/ilustracija
Interesantno.

Pre nekog vremena smo objavili vest o tome da Mazda tokom 2019. godine planira povratak rotacionog motora, nešto što je u planu već nekoliko godina.

Naime, još 2015. godine je predstavljen koncept modela RX-Vision i svi smo želeli da on uđe u serijsku proizvodnju, ali ljudi iz kompanije su ostali škrti na rečima. 

Već znamo da ovaj proizvođač radi na konstrukciji električnog vozila koje će koristiti rotacioni motor, ne za snagu, već će uz njegovu pomoć imati veći domet, odnosno autonomiju. Imaće isključivo ulogu generatora i biće pozicioniran nisko kako bi održavala centar gravitacije niskim. Sada je stigla i zvanična potvrda da takav pogonski sklop stiže tokom 2019. godine. 

Martijn ten Brink, potpredsednik Mazda Motor Europe, izjavio je da je dugo očekivani povratak rotacionog motora zaista pred nama, ali da nije reč o onome što ljubitelji očekuju. 

Hjundai uputio žestoku provokaciju Tesli: Ti si na redu Ilone

Mazda Koeru
Foto: Profimedia

Ističe se da će zbog oblika "velike kutije za cipele" raditi bez vibracija, pa vozači neće ni primetiti da je aktiviran.

Iako se ističe da to nije potpuno neophodno, jer prosečan kupac putuje oko 60 kilometara dnevno od kuće do posla i natrag, cilj rotacionog motora je da otkloni brige potrošača. 

Ipak, uprkos velikom fokusu ka elektrifikaciji, u Mazdi su uvereni da motor sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) i dalje ima potencijal i da će postojati još najmanje 15-25 godina. 

Novo električno vozilo kompanije Mazda će debitovati sledeće godine, biće bazirano na modularnoj platformi za male automobile te će po dimenzijama biti blizak modelu Mazda3. 

Međutim, ono što nije bilo očekivano jeste da bi novi pogonski sklop mogao da se nađe ispod haube krosover modela. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd