Skip to main content
Klima

Efikasnija klima štedi energiju: Evo kako je to moguće

Foto: Promo
Praktični saveti da se rashladite i uštedite

Energetska efikasnost posebno je aktuelna tokom tropskih dana kada klima uređaji u gradskim sredinama rade danonoćno. Zato su i veoma korisni saveti kako racionalno koristiti klimu. Klima uređaji ne moraju nužno da budu veliki potrošači, ako se efikasno i racionalno koriste. Bitno je i da se koristi uređaj sa što većim energetskim razredom, a najbolji su oni koji nose oznaku A. Stručnjaci ukazuju i da je veoma važno izabrati adekvatnu klimu, te da je kvalitet uređaja veoma važan faktor u potrošnji. Uređaji istog rashladnog kapaciteta, ali različitog energetskog razreda, ne troše iste količine struje. Na primer, klime sa energetskim razredom „A“ troše čak 25 odsto manje električne energije od onih koje su “D” razred.

Dosledno u borbi protiv zagađenja: Benzinci i dizelaši odlaze u prošlost!

Pri kupovini klima-uređaja, takozvanih split jedinica, treba obratiti pažnju na faktor hlađenja ili grejanja, označen sa COP ili EER, koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do četiri. Što je taj faktor veći uređaj je energetski efikasniji.

Leto u Srbiji do sada obeležila su tri toplotna talasa i rekord u potrošnji električne energije tokom letnjeg perioda, a u toku je četvrti talas.

vrućina, vremenska prognoza
Foto: Profimedia

Između 5. i 12. jula, tokom drugog toplotnog talasa, maksimalne temperature u Beogradu dostizale su 38,2 °C i oboren je letnji dnevni rekord u potrošnji električne energije u Srbiji. To se desilo 11. jula kada su kupci EPS-a potrošili 89 miliona kilovat-sati, što predstavlja rekordnu dnevnu potrošnju električne energije u režimu rashlađivanja. Tokom leta svaka promena maksimalne dnevne temperature za 1°C utiče na promenu potrošnje od 820.000 kilovat-sati na dnevnom nivou.

Klima snage jednog kilovata koja se koristi u proseku pet sati dnevno potroši 150 kilovat-sati struje mesečno. To prema ceni električne energije za višu tarifu u plavoj zoni sa akcizom i PDV-om košta oko 1.600 dinara mesečno. Ključno je što se uređaji koriste tokom dana, kada je struja četiri puta skuplja nego u noćnoj tarifi. Ukoliko se rad klima uređaja produžava i računi za struju rastu.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd