fbpx
Skip to main content
Struja

EPS: Kupci pokušavaju da izbegnu plaćanje obaveza

Foto: Profimedia
Gradovi Valjevo i Kraljevo i danas duguju za javnu rasvetu

Tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača. Svojom ponudom, kvalitetom usluge i povoljnim cenama, JP EPS snabdeva 98 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije.

Dobre vesti: Završena revitalizacija A1 u HE „Đerdap 1“

SIGURNO snabdevanje električnom energijom: EPS spreman za predstojeću zimsku sezonu

Međutim, nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i značajna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje svojih obaveza raspisivanjem procesa javnih nabavki. Namera je u tom slučaju da promene snabdevača u trenutku kada već duže vreme ne plaćaju svoje račune aktuelnom snabdevaču. Zakonska je obaveza da se pre menjanja snabdevača, prema prethodnom - izmiri dug. Grad Valjevo je tri puta pokušao da to izbegne.

Struja
Foto: Profimedia/ilustracija

Grad Kraljevo je u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I grad Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak 6 mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze. Iako je JP EPS imao pravo da primeni meru isključenja ovih kupaca, EPS ih je prebacio na rezervno snabdevanje, kako bi građani imali javno osvetljenje u svom mestu i bili bezbedni.

JP „Elektroprivreda Srbije“, kao i ostali snabdevači, učestvuje na tenderima velikih komercijalnih kupaca, sa cenom koja je ispod tržišne i kada je reč o ovoj kategoriji kupaca. Prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017. veće su u Hrvatskoj nego u Srbiji za čak 28,6%, kada je reč o potrošnji od 500.000 do dva miliona kWh.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Bajo Pivljanin's picture

Bajo Pivljanin

Pa ni direktor EPSA Dragan Jeknic ne placa svoje dugove kladionicama na ceraku ....KAKO ON... TAKO I NAROD

0 | 5

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd