Skip to main content
drva

Ko uvede grejanje na pelet - država plaća i 80%

Foto: Profimedia
Fond za zaštitu okoline Hrvatske raspisao je konkurs za nabavku sistema za centralno grejanje čije je pogonsko gorivo biomasa - drva ili pelet.

Država je za tu namenu predvidela 12 miliona kuna, a s obzirom na to da ugradnja takvog sistema košta oko 40.000 kuna, novo grejanje dobiće oko 300 domaćinstava širom zemlje, navodi Tportal. 

MHE ne prete srpskim jezerima

Država prodala svoj deo kapitala u "Recreatoursu" kupcu iz Crne Gore

Fond podstiče ugradnju kotlova na pellet i kotlove na drva. "U zavisnosti od područja gde se kuća nalazi, moguće je dobiti podsticaje u rasponu od 40 do 80 odsto, odnosno maksimalno do 35.000 kuna s PDV-om za ugradnju sistema na biomasu ili do 45.000 kuna s PDV-om za sisteme s dizalicom topline", najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš. 

- Cilj nam je da podstaknemo korišćenje obnovljivih izvora energije u sistemima grejanja i hlađenja', istakao je Ponoš. "Takvi sistemi su ekološki puno prihvatljiviji jer podrazumevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. Na kraju, to utiče na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan uticaj na okolinu - zaključio je. 

Za sufinansiranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 odsto površine namenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadratnih metara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd